Музикантите от Софийската филхармония се готвят да стачкуват. Те се

...
Музикантите от Софийската филхармония се готвят да стачкуват. Те се
Коментари Харесай

Софийската филхармония на стачка заради ниски възнаграждения

Музикантите от Софийската филхармония се готвят да стачкуват. Те се усещат недооценени, а заплатите им - обидно ниски.

Протестираме освен за нас самите, само че и за бъдещето на Софийската филхармония, съобщи пред БНР един от музикантите Милена Златарова.

" Проблемът със заплатите в Софийската филхармония постоянно е бил настоящ, само че стартира да се усеща изключително остро със скока на инфлацията през 2022 година Нашите приходи фрапантно понижиха и не престават да изостават по отношение на междинните за страната и за София. Те са обидно ниски за богатия и разнороден културен плакат, който предлагаме, и международно известните солисти и диригенти, с които свирим ".

По думите й става все по-трудно да се притеглят млади и надарени музиканти. Последствията от това ще се усетят още след 5-10 години, в случай че не се подхващат съществени ограничения в този момент, предизвести тя.

" Ние обедняхме, само че продължихме да работим и да вършим голям брой концерти ", добави нейният сътрудник Красимир Костадинов.

" В международен мащаб не знам да има оркестри, които да вършат по 8 симфонични стратегии в месеца. Това го няма на никое място ", акцентира той. И добави:

" Ние до момента се опитвахме посредством разговор да получим нещо и останахме излъгани ".

Освен съответни заплати, оркестрантите упорстват и за естествени условия на труд. Костадинов подсети обещанията за нови принадлежности, които по този начин и не са получили. " Да не приказваме за сцената - нечистотия, сцената се разпада, паркетът към този момент е на части, на тресчици ".

" В последна сметка и хората, които излизат на сцената, би трябвало да се усещат щастливи от работата си, а не да излизат с 5 стотинки в джоба и да вършим изкуство. Няма по какъв начин да стане ", безапелационен е Костадинов.

Мария Яковчева от Националния филхармоничен хор към Софийската филхармония прикани за поддръжка.

Кристина Хинова акцентира огромната отговорност на музикантите от филхармонията да поддържат високо равнището на българската музикална просвета. Тя също е безапелационна, че заплащането не дава отговор на предоставяното качество. По думите й полученото 10-процентното нарастване е извънредно незадоволително. Хинова означи, че към този момент има и напускащи оркестъра поради ниски хонорари.

Протестираме против метода, по който се разпределят средствата в Софийската филхармония, заключи в предаването " Хоризонт до обед " Мартин Илиев - ръководител на Синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци в оркестъра. Според недоволните има голям дисбаланс сред средствата, които се отделят за възнаграждения за солисти и диригенти, и средствата, които са за работните заплати на чиновниците във филхармонията.

" През последните няколко години българската аудитория има опцията да чуе и види едни от най-ярките имена от международните подиуми, само че ние не сме съгласни това да става за сметка на достойното заплащане на чиновниците, което по никакъв метод не дава отговор нито на качеството, което показва, нито на нейния статут на държавен културен институт с национално значение ".

За да достигнем междинната работна заплата, нарастването би трябвало да бъде към 70%, изясни Илиев.

Имаме проблем чисто екзистенциален, имаме проблем чисто прочувствен, сподели от своя страна Емил Даков от Националния филхармоничен хор " Светослав Обретенов ".

" Нашият труд би трябвало да бъде оценен по достолепие. Ако не е по този начин, самата мотивация на един реализатор страда ".

Покана за присъединяване в предаването получи и Найден Тодоров - шеф и живописен началник на Софийската филхармония. Той обаче отхвърли поради пътешестване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР