Музикантите от Българското национално радио излязоха в този част на

...
Музикантите от Българското национално радио излязоха в този част на
Коментари Харесай

Недоволство в БНР: Музикантите на протест за по-високи заплати

Музикантите от Българското национално радио излязоха в този част на митинг пред постройката на публичната медия. Те упорстват за увеличение на заплатите им с 50%. Към момента 570 лв. е минималната заплата за оркестрант с висше обучение. Протеста им поддържа и ген.дир на БНР Александър Велев, който съобщи, че през предходната година са желали нарастване с 420 хиляди лева, с което да се усилят заплатите на музикалните сформира с 20%, само че това не е било признато и ниските заплати са причина да няма претенденти на състезанията, които се афишират.

mроф. Атанас Карафезлиев: Това зад мен са 200 души музиканти от съставите на БНР - Симфоничният оркестър, смесеният хор, Биг бендът и оркестърът за национална музика на БНР. В края на предходната година ние подехме една битка за по-високо заплащане на нашия висококвалифициран труд. До момента - цялостно безхаберие от страната на държавните институциите във връзка с нашите заплати. Не може тези елитни музиканти да се устоят с такива ниски заплати. Това би трябвало да се промени. С 50% даже да се усилят заплатите, те колкото да ще доближат седната работна заплата на столицата. Тези сформира са обезкървавени. Като член на Симфоничният ние имаме потребност от характерни принадлежности, цигулари, контрабас, които липсват в нашите сформира. Обявяваме състезания и никой не се явява, всичко това е с помощта на нашите ниски заплати. Нашите заплати за най-ниски от всички музиканти сформира в София. Музикантите бягат, отиват в операта, Софийската филхармония. Дори музикалният спектакъл е с по-високи заплати от нас.  Александър Велев, общоприет шеф на БНР: Трябва да се усили бюджетът на БНР. В края на предходната година, когато защитавахме нашия проектобюджет в парламентарната комисия по просвета и медии, бяхме заложили 420 хиляди лева нарастване, които да отидат в 20% нарастване на заплатите в музикалните ни сформира. За да дадем нарастване, ние би трябвало да отрежем нещо от радиото, тъй като с този бюджет към този момент седма година не е променян, няма от къде да пристигна нарастването действително. Крайно време е да се вкарат някакви правила за установяване бюджета на БНР и Българска национална телевизия. Ние подвластен от решението на Министерството на финансите, бюджетната комисия, депутатите, само че няма правила и правилник, по който да се движат бюджетите ни. Видя се, че има решение, тъй като след всеки митинг внезапно се усилват заплатите във всевъзможни браншове. Явно има благоприятни условия. Не съм аз този, който би трябвало да го каже. Ние имаме пет състава в БНР, плюс детския радиохор и не можем да задържаме музикантите си, тъй като те получават едно мизерно възнаграждение. През предходната година година увеличихме със лични средства с 5% заплатите им. За да увеличим би трябвало да отрежем нещо дали стратегия, или състав. Това е нещо, което мъчно може да реши УС на БНР. Тези сформира не са единствено на БНР, те са национално благосъстояние, нямат аналог в България, те резервират културата на тази страна и е редно да ги съхраним за бъдещите генерации.
Музикантите от БНР обявиха, че предстоят още митинги като ще продължат да носят на своите концерти сини протестни лентички, само че и да извършват качествено работата си. Те споделиха, че имат поддръжката на всички музикални и институции, измежду които отбор " Филип Кутев ", Националната музикална академия, Софийската филхармония, Съюза на композиторите и Българска музикална асоциация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР