Музикалното Варненско лято се открива тази неделя, 23 юни, с

...
Музикалното Варненско лято се открива тази неделя, 23 юни, с
Коментари Харесай

Проф. Марио Хосен, артистичен директор на ММФ „Варненско лято: „Търсим класа в класиката

Музикалното „ Варненско лято " се открива тази неделя, 23 юни, с концерт на Бенямин Шмид и Варненската филхармония под палката на маестро Георги Димитров. Международното позициониране на първия български фестивал като един от най-старите и влиятелни конгреси в Европа е дълготрайната задача на уредниците.

- Маестро Хосен, тази неделя с концерт на Бенямин Шмид и Варненската филхармония под палката на маестро Георги Димитров се открива Музикалното " Варненско лято ". С каква сила стартирате най-дълголетния български фестивал в първото за Вас издание като артистичен шеф?

- За мен е огромна чест да съм артистичен шеф на " Варненско лято " - най- огромния и многогодишен български интернационален музикален фестивал. С доста мощни усеща и сила дружно с целия креативен и административен екип на община Варна работихме по основаването на една естетично издържана европейска фестивална стратегия за тази година. Надяваме се публиката да остане заредена от музиката и страстта на изпълнителите от всички типичен и граничещи с класиката жанрове.

- Какви акценти бихте подчертали особено за ценителите - какво да не пропущат от програмата на фестивала? Как се вписват те в художествената тъкан на влиятелния конгрес в неговия исторически и актуален подтекст?

- Много са акцентите в програмата на фестивала, само че несъмнено концертите с присъединяване на създатели като Бенямин Шмид, Бруно Канино, Огюстен Дюме и Жерар Косе, Юлиан Рахлин, Ромен Лельо, Синфония Варсовия с диригент и солист Филип Бернолд, „ Софийски солисти " с Пламен Джуров и солисти Минчо и Николай Минчеви, Софийската филхармония с Найден Тодоров, Камерата Орфика с Лаурънс Голан и Бранденбургските концерти на Бах със солисти Рудолф Леополд, Лина Тур Бонет, Мануел Бланко, сигурно не са за изпускане.

- Съвсем неотдавна " Варненско лято " получи извънредно висока оценка от Европейската асоциация на фестивалите EFA - беше оповестено за един от 24-те лауреата на организацията за 2019-2020 година Как тълкувате този избор и с какво Ви задължава той? Как приятелите на фестивала могат да се включат в онлайн поддръжката за него?

- Горди сме, че броени дни преди откриването на фестивала получихме новината, че Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и интернационалното жури на EFFE (марката „ Европа за фестивалите, фестивалите за Европа " ) са показали най-стария български фестивал като един от 24-те лауреати за премиите EFFE 2019-2020. Лауреатите ще бъдат показани по време на гала в Центъра за изящни изкуства „ Бозар " в Брюксел на 26 септември 2019 година Щастливи сме че напъните ни да вдигнем интернационалното равнище на фестивалната стратегия са видяни. Факт са към този момент и многочислените поръчки за наличие на представители на международни медии, на публицисти и музиколози, на импресарии и продуценти, на меломани от цяла Европа. Надявам се нашата превъзходна фестивална аудитория да ни поддържа в онлайн гласуването за Европейските фестивалните награди, което към този момент е отворено на страницата на EFFE - https://www.festivalfinder.eu/awards/effes-audience-choice-2019-2020/vote.

- Новост в тазгодишното издание е Симпозиумът, който прелестно ще изненада и реализатори, и композитори, и ценители. Какви цели си поставяте с него? Какво очаквате да измененията във усещанията на участниците в креативния развой?

- Научният симпозиум, в който ще обменят хрумвания музиковеди, композитори и млади реализатори, има за цел развиването на един нов интернационален разговор сред теорията и практиката, сред опита и младежкия порив. Уникалното в този симпозиум е, че от една страна, своите международни министър председатели точно във Варна ще получат творби на именити български и международни композитори като Георги Арнаудов, Васил Казанджиев, Томас Марко, Густаво Диаз-Херес, Хосе Луис Турина, Давид Дел Пуерто, Райнер Бишоф и въпреки това, концертът, на 29 юни, когато солисти ще изпълнят творби, отдадени на тях. В този конгрес ние даваме опция на млади български музиканти за пръв път да се качат на огромната фестивална сцена. Така се получава симбиоза сред музикознанието, композиторите и младите реализатори - става жива среща на поколенията в музиката. Интересно е, че толкоз младежи откликнаха на концепцията ни да работят взаимно с композиторите и да приготвят представянето пред аудитория на модерни типичен произведения.

- Вие самоуверено въвеждате нови модели в случването на най-големия варненски фестивал. Вярвам, че гледате и напред към идващите издания и в този момент залагате детайлите на една обща визия за годините, които идват. Бихте ли я обрисували?

- Целите ни са ясно дефинирани, търсим " класа в класиката " и работим за интернационалното позициониране на фестивала като един от най-старите и влиятелни фестивали в Европа. Нови програмни акценти за идващите издания ще търсим в циклите " Световни симфонични оркестри " и " Легенди на камерната музика ", в срещите на сцената сред международни имена в класиката и младите български създатели, в налагането на фестивала и град Варна като център на интернационалните креативен и научни симпозиуми. Продължаваме да надграждаме въз основата на богатата история и традиция на фестивала.

- И най-после - Вашето послание към фестивалната аудитория?

- Варна е град с вековни обичаи и различим с това в Европа. Фестивалният интернационален живот нарежда всяка една страна като част от Европейската и интернационална културна общественост. Нека всички с общи старания възприемем високи съвременни стандарти в налагането на една интернационална фестивална стратегия, която да притегля от ден на ден и повече посетители от целия свят във Варна и България. С благопожелание всички дружно да допринесем фестивалът " Варненско лято " да продължи да носи " светлината на европейската музикална традиция " и да показва почтено България в обединена Европа.

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева

Билети за събитията от програмата на ММФ „ Варненско лято " 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „ Опера в Летния спектакъл " - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР