Музикалният театър открива новия си сезон на 1 октомври -

...
Музикалният театър открива новия си сезон на 1 октомври -
Коментари Харесай

Музикалният театър открива сезона с грандиозно шоу с откъси от първите си спектакли

Музикалният спектакъл открива новия си сезон на 1 октомври - Световният ден на музиката, с концерт театър във връзка стотния празник на професионалната оперета в България.

Ден преди този момент – на 30 септември балет „ Арабеск ” открива 50-тия си юбилеен сезон с премиерата на балета „ Ромео и Жулиета ” от Сергей Прокофиев.

На 1-ви октомври от 17 часа на сцената на Музикалния спектакъл ще излязат 140 души - солисти, оркестър, хор и балет, с цел да отдадат респект на първосъздателите на оперетата у нас и на поколенията създатели преди тях. Те ще изпълнят фрагменти от първите спектакли, сложени при започване на предишния век от деветте частни оперетни театъра, първи разпръснали блясъка на оперетното изкуство в България с риск да скандализират тогавашните нрави.

Зрителите ще видят фрагмент от рядко поставяната оперета „ Маркиз Бонели ” от Делингер, играна пред столичани в театъра на Ангел Сладкаров на 10 февруари 1918 година – рождената дата на българската професионална оперета. Тази оперета не е била поставяна в България отпреди 100 години, по думите на режисьора проф. Светозар Донев.

В първата част на юбилейния театър режисьорът проф. Светозар Донев е подбрал арии, дуети и фрагменти от балети от обичани оперети като „ Веселата вдовица ”, „ Баядерка ”, „ Прилепът ”, „ Цигански барон ”. Във втората част публиката ще се наслаждения на фрагменти от известните мюзикъли, измежду които „ Кабаре ”, „ Евита ”, „ Хелуо, Доли ”, „ Бел ами ”.

На концерта ще бъде отдадена заслужена респект и на българските композитори Парашкев Хаджиев, Георги Костов, Димитър Вълчев. Накрая на концерта всички солисти, хорът и балетът ще излязат на сцената, с цел да изпълнят дружно фамозния Годежарски хор от оперетата на Асен Карастоянов „ Българи от остаряло време ”.

А по какъв начин ще бъдат облечени – това ще бъде една от изненадите за публиката по време на концерта. Замисълът на режисьора е да бъде показано смисъла на Музикалния спектакъл освен в развиването на професионалното оперетно изкуство, само че и изобщо в развиването на българската просвета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР