Музикалните страници в автобиографията на Пловдив са трудно преброими. Те

...
Музикалните страници в автобиографията на Пловдив са трудно преброими. Те
Коментари Харесай

KATATONIA плени Пловдив с магията на метъл меланхолията СНИМ...

Музикалните страници в автобиографията на Пловдив са мъчно преброими. Те се пишат с бързи темпове и хубав почерк единствено от създатели, потънали надълбоко в океана на мелодичното великолепие и неповторимия танц на нотите. Това е безусловно разумно, поради неоспоримия факт, че градът под тепетата е една дребна страна на чудесата както за публиката, по този начин и за музикантите. Цялото това съвършенство издига сцените тук до небесата, а стъпилите върху нея – канонизира като светци в музикалната библия.









И чудесата не стопират. Поредното бе сътворено не от какъв да е, а от перлата в короната на шведския метъл KATATONIA. Групата с 30-годишна история зад тила си се завърна в Пловдив за историческо шоу, за което публиката от дълго време мечтаеше. Изминаха 60 месеца от първото им метъл премеждие на Античния спектакъл дружно със симфоничен оркестър, само че за почитателите времето без да видят любимците си онлайн се равнява на светлинни години.







Прогресив рок и метъл почитателите превзеха камъните на туристическата атракция доста преди старта на концерта, припявайки си обичаните меланхолични части. Неусетно се завихри стихия от овации, историческата сцена притъмня и пред многочислените почитатели се изправиха момчетата от KATATONIA, заредени с извънземна сила.





Нетърпението за първокласен метъл и смазващо шоу бе двустранно, подсилено още повече от заглушителната тишина по музикалните сцени поради размаха на пандемията.





„ Това е първото ни шоу от 11 месеца насам и е ужасно вълнуващо. За нас е наслаждение да сме още веднъж тук пред вас. Благодаря ви! “, сподели Йонас, който пусна на воля унилалния си глас в идващите два часа.
Само след секундата бандата сложи началото с взривяващото парче „ Lethean” от един от най-успешните албуми – „ Dead end kings”. То бе задоволително да разпали фитила на неподозираната метъл сила, стаена в сърцето на всеки един от присъстващите на Античния спектакъл.









„ Чувствате ли се добре? “, питаше реторично Йонас. Е, по какъв начин да бъде противоположното. Особено откакто последваха песните „ Longest year”, “Wealth”, “Sweet nurse” I “Behind the blood”. Само няколко минути бяха нужни на почитателите да доближат до оня бленуват отегчителен възторг, вратата към който може да открехне единствено гласът на Йонас.







KATATONIA разпростра на сцената цялата си шведска мощност, а силата, която витаеше бе галактическа. И по какъв начин няма да бъде, когато в едно се сливат уменията на Андерс и Роджър (китари), Никлас (бас) и Даниел (барабани). Те завъртяха колелото на метъл машината и реализираха нужната скорост. Така с лекост освен оправдаха и задминаха упованията на меломаните, ами ги придвижиха във вселената на осъществените фантазии.



Саундът бе свиреп мощен, бистър и въздействащ, което спомогна пътешествието да не се ограничи единствено до безкрая, а и оттатък. Феновете куфяха в темп, а музикантите бяха повече от разчувствани, че имат шанса да свирят, да пеят и да се раздават за публиката си.



Бандата събра на Античния спектакъл своите правилни почитатели от Пловдив и България, само че и тези от околните балкански страни. Определено 17 септември ще остане най-лъскавата страница от автобиографията на Пловдив за 2021-а. Това бе събитието на годината, това бе концертът на годината, това бе метъл приключението на годината. Почитателите на KATATONIA го потвърдиха и препотвърдиха през тези два часа свиреп добър отегчителен метъл.



Както нормално, никой не желае сходно извънгалактическо странствуване да свършва. Развълнуваните почитатели не пуснаха музикантите да си тръгнат и съумяха да ги върнат на бис. Енергията не намали равнището си нито за секунда – нито до момента в който Йонас отделяше мозъка от действителността, нито до момента в който Даниел „ наказваше “ чинелите, нито до момента в който Никлас опъваше бас струните, нито до момента в който Андерс и Роджър виртуозно си „ поиграха “ с китарите.



„ Благодаря ви! “, споделяше Йонас след съвсем всяко парче и се заемаше с къса увертюра на идващото. „ Ние ви благодарим! “, чуваха се гласове от публиката. Повече от осезаема, отвън думите, бе постигнатата естетика – почитателите получиха всичко, което чакаха. Това пък бе скъп подарък за гениите от KATATONIA.

Ако някой не е слушал нищо от творчеството на бандата, има време да поправи грешката си. Всяка една от песните им, в това число 20-те, които прозвучаха на Античния спектакъл, има способността да грабне съзнанието, да накара мозъка да се изповяда, а възприятията да врят и кипят в душевната лава. Всяко едно парче е катарзис, всяко стартира и довършва своя история, към която няма по какъв начин да останеш безразличен, всяко раздрусва сетивата по собствен неповторим метод и твори мемоари, фантазии и действителни нереалности. С една дума магия. Магия, която не се учи, която не може да се изясни или да се опише. Тази магия е пъклен друга и няма по какъв начин да бъде вдишана и усетена с всяка част на тялото, в случай че пулсът не играе по ритъма на KATATONIA.

Историческото шоу на Античния спектакъл ще се помни дълго. Сетлистът бе удивителен, обхващайки песни от последния албум “City burials”, както и щипка метъл класа от предни. Остава въпросът какъв брой дълго ще устоят почитателите без още веднъж да видят своите идоли. От сцената прозвуча заричане за завръщане, което всеки се надява да бъде изпълнен и още веднъж да поеме на това странствуване.



Шведската метъл машина постоянно е добре пристигнала в Пловдив. Точно поради това бандата изкова името си със златни букви в музикалната библия на града под тепетата. Хубаво е по-често да я разпростирам и да препрочитаме метъл молитвата на KATATONIA, която още кънти в главите на публиката.

Ето и цялостният лист на песните, които прозвучаха на сцената на Античния спектакъл:

1. Lethean
2. Longest year
3. Wealth
4. Serein
5. Winter of our passing
6. Sweet nurse
7. Behind the blood
8. Departer
9. The parting
10. Day and then the shade
11. Buildings
12. Consternation
13. Dead letters
14. Criminals
15. Teargas
16. July
17. Old heart falls
18. My twin
19. Evidence
20. Untrodden

фотоси от Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР