Музикалните предпочитания са свързани с моралните ценности и личностните качества,

...
Музикалните предпочитания са свързани с моралните ценности и личностните качества,
Коментари Харесай

Научно доказано! Що за човек си се познава по музиката, която слуша

Музикалните желания са свързани с моралните полезности и личностните качества, настояват откриватели. Музиката може да рефлектира моралния ни компас, само че моралният компас също може да се управлява от музиката, която избираме, написа Puls.bg. 
Прочетете още
Анализът на текстовете на обичани песни, както и техните звукови характерности, дава информация за моралния компас на даден човек. В ново научно изследване са употребявани данни на над 1400 доброволци. С помощта на логаритми и способи за машинно образование за конфискувани основни полезности, които обичаните песни предават посредством текст и звука. Анализирани са сюжетите в песните, страстите и настроенията, които придават. 

Открити са голям брой характерности в песните, които дават отговор на избрани черти на характера. Например някои детайли като височината на тона и тембър се оказват основни индикатори за грижовност, както и възприятие за правдивост – хората, при които тези качества са най-силни, избират плавна и по-спокойна музика вместо мощни и динамични звуци. От друга страна, текстът на песента, и по-конкретно възприятията и страстите, които се показват посредством него, са мощно свързани с лоялността, престижа, както и целомъдрието – тези, които държат на тези качества, избират текстове, които са свързани с любов и правдивост. Лоялността, престижа и целомъдрието също по този начин се дефинират и посредством желанието им за обичайни и ритмични песни.

Макар и музикалните желания да не са окончателно определящи за характера, жанрът музика, който се избира, може да е индикативен за някои личностни черти. Предишно изследване открива връзка между обичаните жанрове музика и някои преобладаващи черти на характера. Например тези, които харесват рап или хип-хоп са по-общителни и имат по-високо самочувствие. Феновете на рока или метъла са с по-ниско самочувствие, висока креативност и интровертност. Почитателите на класическа музика постоянно са интроверти, само че нямат проблеми със самооценката и самочувствието си.

Музиката, която слушаме, може и да има връзка с метода, по който мозъкът работи. При предходен труд се намира връзка сред обичаната музика и другите способи, по които възприемаме нова информация и взаимодействаме с други хора. Тези, които имат по-динамичен и прочувствен метод за разбиране на живота, избират мощно прочувствена музика с меки тонове. От друга страна, тези, които избират конструкция и систематизират информацията си, си падат по интензивна, жизнерадостна, енергична музика. 

Слушането на обичаната музика, без значение от жанра, може да бъде потребно и за функционалността на мозъка. Слушането на музика понижава тревогата и усъвършенства настроението, паметта и качеството на съня.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР