Музикалната сцена скърби заради тежка загуба. Почина певицата Мария Петрова,

...
Музикалната сцена скърби заради тежка загуба. Почина певицата Мария Петрова,
Коментари Харесай

Поклон: Отиде си примата Мария Петрова

Музикалната сцена скърби поради тежка загуба. Почина певицата Мария Петрова, която бе по-известна като примата на остарялата градска ария. Тъжната вест оповестиха от нейното семейство.

„ Благодарим ѝ за любовта, грижите и всеотдайността ѝ! Нейния дух, морал и образование ще бъдат безконечен образец за Нас. Обичаме те и ще ни липсваш безпределно! “, написаха околните на Мария, съобщи Факти.

През 2020 година Мария Петрова означи своя незабравим 80-годишен персонален празник и 25 години креативна активност на професионалната сцена. Към тях би трябвало да прибавим и нейните 30 години педагогическа активност в град Ловеч. Хиляди ловешки деца са научили своите първи житейски уроци точно под вещото управление на Мария Петрова в святата и духовна среда на българското учебно заведение.

В своята близо 30- годишна професионална активност като певица Мария Петрова в никакъв случай не е пропущала опцията да разпространява, утвърждава и възражда старите градски песни и шлагери. Не инцидентно тя е наричана Примата на старите градски песни и шлагери. Един незагиващ род, който продължава да вълнува огромна част от българите у нас и по света.

Мария Петрова има издадени седем компактдиска и осем аудиокасети, записала е над 100 песни, множеството от които по неин текст и музика, което още повече приказва за нейните високи човешки и професионални качества. Мария Петрова има редици награди от национални и международни състезания, конгреси, фестивали и други Носител е на званието „ Почетен другар на Истанбул “, заради извънредно огромния триумф, който има пред югоизточните ни съседи и осъществяванията ѝ както на български, по този начин и на турски език. Носител е на три златни медала за осъществявания в Москва, Русия. Носител е и на първа категория за реализатор от Министерството на културата. А също тя е първият притежател на премията „ Ловешки меч “, връчена ѝ през 2002 година

Поклонението ще е в неделя, 11 юни, от 12 часа в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в Ловеч, оповестяват от общината.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР