Музикалната изпълнителка Дева Премал и нейният партньор на сцената и

...
Музикалната изпълнителка Дева Премал и нейният партньор на сцената и
Коментари Харесай

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Музикалната изпълнителка Дева Премал и нейният сътрудник на сцената и в живота Митен идват за повторно в България, където ще показват вдъхновяващо комбиниране от обичайни ведически мантри и западни музикални похвати. Концертът им ще бъде на 15 октомври 2022 година в НДК и е част от международното им турне TIMELESS.

Музиката на Дева Премал и Митен участва в плейлистите на необятен набор от персони – от водачи като Далай Лама, през звезди като Шер, духовни номади, пътешественици, рок и етнофенове. Дева разказва концертите си с Митен като „ обединяване на сродни души “. Тяхната среща в живота също може да бъде избрана по този метод – срещат се през 1990 година в ашрама на Ошо в Индия. Тя учи шиацу и рефлексология, а той е рок музикант, който се усъвършенства в медитацията. Срещаме се с Дева Премал, с цел да научим повече за живота й и ролята на санскритските мантри в него.
- Здравей, Дева. Щастлива съм, че одобри поканата за това изявление. Нека стартираме с това какво значи името ти, обещано от Ошо?
- Намасте! Моите родители ме срещнаха с мантрите и източната нематериалност още когато бях дете. Концепцията за нравствен преподавател не ми беше непозната, въпреки да бях единствено на 10 години, когато за първи път открих света на Ошо. Аз съм от Германия и по това време даже не говорех британски, с цел да мога да схвана неговите думи, само че дейните медитации, които той беше основал, като че ли ми говореха и обичах да ги упражнявам. Те включваха танци, сема (суфи въртене) и тананикане. Малко по-късно станах част от общността на Ошо в Германия и я почувствах като мое семейство. Всичко се случи доста естествено и даже не си задавах въпроса дали желая да стана негова ученичка. Така, години по-късно, когато бях на 20, отидох в ашрама „ Пауна “ на Ошо и той ми даде името Дева Премал. На санскрит „ дева “ значи възвишен, а „ премал “ - обичащ.

- Какво научи през времето, в което живя в ашрама?
- Ошо ме научи, че музиката е духовна процедура и има силата да надвиши мозъка, в случай че се дирижира и показва вярно. Животът ми в ашрама ме научи по какъв начин да включвам музиката в св  оята медитативна ежедневна процедура.



- Индийската просвета и медита циите са огромна част от твоето детство. Как ти повлияха? - Медитацията е била непрекъсната процедура през целия ми живот – това пристигна от въздействието на татко ми, неговия интерес към санскритския език и отдадеността му на духовния път. Когато първоначално отидох в ашрама на Ошо, изучавах масажната техника шиацу, холистична лечебна краниосакрална терапия и рефлексология. Всичко това ми повлия и е било част от моя път. По-късно в ашрама започнах да пея и по време на музикалните медитации се срещнах с моя сътрудник Митен, който свири. Заедно започнахме да претърпяваме музиката като тип медитация, като наличие тук и в този момент. Неговото духовно име Прабху Митен също е обещано от Ошо и значи „ другар на вътрешния Бог “.

- Как стартира да изпълняваш санскритски мантри?
- Имах прочут музикален опит, защото майка ми беше типичен музикант и преподавател, тъй че тя ми даваше уроци по цигулка и пиано. С „ Гаятри мантра “ пък бях осведомена от моя татко още като дребна. След това имаше дълъг интервал, в който бях не запомнила за нея и я преоткрих още веднъж на 27 години. Тогава с Митен започнахме да пеем в нашите сатсанг медитации. Сатсанг е способ за мантра медитация, която има за цел да даде опция на хората да се срещат, да пеят и да постоят дружно в тишина. Сатсанг, преведено от санскрит, значи „ среща в истина “ и може да се случва по най-различни способи. Според нас с Митен така наречен медитация, която включва музика и пеене на мантри, е като врата на блаженството, отворена към нашия вътрешен храм. След като преоткрих „ Гаятри мантра “, Митен сътвори музикалната палитра – мелодия, акомпанименти, конструкция, и започнахме да я изпълняваме. Постепенно въвеждахме и други мантри в нашите музикални медитации и в последна сметка издадохме първия си албум - The Essence, през 1998 година Именно този албум спомогна за разпространяването на мантрите в мейнстрийма. И най-много срещна хората с тяхната мощ.



- Каква мощ могат да развият мантрите в нашето общество? - Мантрите не могат да бъдат приписани на никоя организация - нито една вяра не си приписва тяхната мощ. Те са съществували като самостоятелни, антични лечебни системи доста преди религията на индуизма. Ние с Митен сме пели мантри в пандиза „ Сан Куентин “ в Калифорния, пеехме мантри и след офанзивите в Киев, в Брюксел и Париж. Чувстваме, че мантрите могат да донесат мир. Но всичко е обвързвано с персоналния опит на всеки и с опцията да забави темпото на живот за известно време. Стресът в живота идва от невъзможността да се оправим със скоростта, с която светът се движи. Без продължителна процедура на релаксация ние се обръщаме да вземем за пример към несъразмерна приложимост на интернет, разнообразни опиати или други разсейващи фактори, които ни притеглят, без да осъзнаваме. Това единствено основава повече стрес. Тичаме съвсем безкрай, а мантрите имат силата да ни успокоят, да ни дадат опция да забавим темпото, да се отпуснем.

- Какво се случва в теб, до момента в който ги изпълняваш? Какви усеща минават?
- Това, което се случва в моето създание по време на мантра, е положение на самодоволство.

- Често споменаваш „ Гаятри мантра “. Тя е и една от емблематичните ви осъществявания с Митен. Имаш ли по-специална връзка с нея?
- Тази мантра като че ли е в кръвта ми. Тя е молитва към светлината. Родителите ми са я пеели, преди да се родя, до момента в който съм била в утробата на майка ми. След това, когато съм се родила, са ми я пеели всяка вечер, а по-късно, като започнах да приказвам – я изпълнявахме дружно преди лягане в продължение на години. През юли 2005 година аз и Митен я изпяхме за татко ми, до момента в който той умираше. Изпълнявахме я към половин час, когато ненадейно мониторът в болничното заведение сподели, че той се кани да си отиде. Продължих да пея и последното, което той чу, до момента в който си отиваше, беше обичаната му „ Гаятри мантра “. Той ме беше приветствал на тази планета с нея и аз го изпратих в неговото духовно пътешестване с нея. Тази мантра има доста мощна сила! Тя ме крепи през целия ми живот!



- Как избрани звуци въздействат на нашето тяло? Вярваш ли, че мантрите имат способността да лекуват тялото ни и житейските ни контузии?- Вярвам, че е по този начин. Аз сама съм го изпитвала персонално. Получавам и доста известия и писма от хора, чийто живот е бил видоизменен, откакто са почнали да извършват мантри. Мантрите имат силата на медитацията да трансформират живота. Въпреки че бях наясно с медитацията от ранно детство, Ошо ми даде визия, че животът може да се чества, и медитацията и мантрите не са нещо настрана от всекидневието, което ни се случва. Трябва да ги практикуваме всеки ден.

- Какви енергийни практики използваш, с цел да поддържаш своето равновесие и вътрешен мир?
- Живея със съзнанието, че всеки миг е скъп и би трябвало да бъде изживяван изцяло, споделяйки обич, пеейки и медитирайки. В живота ми няма разграничителна линия сред медитация, енергийни практики и работа. Всичко е едно.

- А кой е най-големият житейски урок, който си научила до момента?
- Всеки ден се изучавам да пребивавам с повече обич, с повече съчувствие и с повече амнистия – както към другите, по този начин и към себе си.

Билетите за софийския концерт на DEVA PREMAL са в продажба в системата на Eventim и билетна каса на НДК. Купете билет тук.
Предвидени са групови отстъпки при покупка на 6 и повече билета! Това ще даде възможност на почитателите на разнообразни духовни групи да преживеят извисени дружно събитието.
Повече за събитието тук
Връзки към Deva Premal & Miten:Gayatri Sangha App, Newsletter, Tour, Фейсбук, Instagram, Music

Статията е оповестена в Списание 8, бр. 10/2022 година
Купи броя от тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР