Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя фотоизложбата Две

...
Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя фотоизложбата Две
Коментари Харесай

Карнавални традиции от остров Сардиния представят в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Музеят на хумора и сатирата в Габрово показва фотоизложбата „ Две лица. Карнавалните обичаи на остров Сардиния “ на италианския фотограф Андреа Салваи. Откриването ще бъде в неделя, в зала 8 на музея, а мотивът е стартът на Карнавалния сезон в Габрово. Изложбата включва 24 фотографии, които демонстрират възродения в родното село на създателя маскараден обред Sa Tuvera и карнавала в града Каляри.

Възраждането на античния празник Sa Tuvera стартира преди десетина години в село Соргоно (в сърцето на Сардиния) с помощта на интереса на група откриватели, учени и фенове, които наблюдават историята на няколко непокътнати маски в локалния музей. След срещи с поданици на селото те стигат до стихотворение, в което ясно се разказва езическия обред и участниците в него. Основен детайл в описанието са антропоморфни маски и костюми, а текстът споделя за мъже, облечени в кожи и отрупани с скотски кости; лицата им са начернени с въглени от корк или покрити с черни маски. Техни жертви са участници, маскирани като животни (коза, бик или дива свиня). Предполага се, че това са проявления на господ Дионис, надълбоко уважаван от овчарите и земеделците в региона. Ритуалът в негова чест е бил практикуван, с цел да има повече превалявания.

Днес фестивалът съответствува с дните, когато са тържествата в чест на св. Антонио – 16, 17, 18 януари. Шумни маскарадни шествия в остарелия квартал Стампаче в Каляри съществуват от края на 40-те години на предишния век. Те са известни под името Ratantira и се организират преди Великия пост.
Името произлиза от барабанния темп, който основават участниците в шествието. През 80-те години навлизат нови маски и карнавални персонажи, измежду които обликът на бразилската певица Кармен Миранда, облици на кино и театрални звезди, клоуни и други.
Фотографската галерия на Андреа Салваи може да бъде забелязана в Музея на хумора и сатирата до 30 юни 2019 година

Андреа Салваи е преподавател по естествени науки в приблизително учебно заведение. Роден през 1973 година, Салваи от дребен е в плен на фотографията: влага първите си спестявания в разнообразни фотоапарати; изчита десетки книги за фотографски техники; разглобява няколко фотоапарата, с цел да изучи механиката им; посещава курсове по снимка. С показаните фотографии Салваи взе участие в конкурс, проведен от Италианската фотографска асоциация ExpoPhoto. Той е един от 40-те създатели, селектирани за присъединяване в изложбата „ Italy, Tastе of Beauty ”, показана на един от най-големите интернационалните фотографски фестивали в Лишуи, Китай.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР