Музеят на Бай Ганьо в родното му село Енина ще

...
Музеят на Бай Ганьо в родното му село Енина ще
Коментари Харесай

Музей на Бай Ганьо отваря врати в родното с. Енина

Музеят на Бай Ганьо в родното му село Енина ще бъде подготвен през лятото, в този момент в стаите се правят довършителни поправки. Това описа за Българска телеграфна агенция Румен Сомов, който е правнук на прототипа на Алековия воин Ганьо Сомов.

За основаването му преди пет години той е откупил полурухнала къща в центъра на селото, която е била музей на партизанина парашутист Димо Астаджов. Домът на Бай Ганьо е бил съборен преди десетина година от новите му притежатели и се е намирал наоколо.

Инициативата е подкрепена финансово както от самия Румен Сомов, по този начин и от фамилията му. След главен ремонт на къщата сега се устройват стаи, в които ще бъде подредена експозицията.

По думите на Румен Сомов сбирката към този момент е огромна, като той изплаща, само че и му подаряват експонати. Като извънредно скъпи измежду тях дефинира автентичен щемпел и юбилейна монета от ревюто в Чикаго през 1893.

Именно там преди 130 години, в фамозния Джаксън парк, се срещат Алеко Константинов и предприемчивият Ганьо Сомов, с цел да останат в историята като публицист и неговият фамозен воин.

Румен Сомов е съумял да събере доста издания на разнообразни езици на " До Чикаго и обратно ". Сред тях е и преводът на френски на Феликс Вожели, изпратен в Казанлък през 1905 година като експерт по залесяването.

" До една маса в кьошето седи по турски върху сандък, застлан с килим, някой си българин, Ганю Сомов, с антерия, с необятен червен пояс и безконечни сини шалвари и пуши цигара с едно дълго, черно, с янтар на края, цигаре. Пред него на масата са разложени няколко тъмносини ялдъзлии мускали, от които половината празни, останалите напълнени с терше ", написа Щастливеца.

Според неговия потомък обаче, фамилната история споделя, че Ганьо Сомов в никакъв случай не е търгувал с розово масло в Чикаго, а е бил като пазвантин на българския павилион.

Бай Ганьо е роден през 1850 година в семейство, чиито предходни три деца умряли и майката го оставила до кладенеца край къщата, с цел да му дадат името на оня, който пръв ще го вдигне от калдаръма. Участвал е и като въстаник в Руско-турската освободителна война.

На ревюто в Чикаго попаднал повече от инцидентно около казанлъшки търговци на розово масло. След завръщането си в България е бил за известно време тръбач в общината, описа Сомов.

Запазена е и негова фотография, правена от Петър Топузов и съхранена от писателя-народовед Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Тя също ще бъде подредена в експозицията.

Авторът й Румен Сомов е икономист по специалност, само че от дълги години е татуист. Има издадени няколко книги с фейлетони, бил е и публицист, радиоводещ, карикатурист и илюстратор на сборници. Сега следва да стане и създател на частен музей.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР