Музеят Mauritshuis в Хага даде назаем своята перла в короната,

...
Музеят Mauritshuis в Хага даде назаем своята перла в короната,
Коментари Харесай

Kak ИИ вбеси художниците с ново „Момиче с перлена обица“ на Вермеер

Музеят Mauritshuis в Хага даде назаем своята перла в короната, „ Момиче с перлена обица “, за хитова галерия въодушевена от творбата на Йоханес Вермеер, която сега се излага в Rijksmuseum в Амстердам. Но в това време не е спряло да чества известната картина.

Миналия месец музеят бе разгласен, като помоли всички заинтригувани художници да премислят творбата от 1665 година От близо 3500 поръчки, съдиите на надпреварата стесниха полето до 170 финалисти и по-късно до 5 спечелили. Творбите на финалистите могат да се видят в една цифрова рамка като облиците ще се въртят безпределно, до момента в който спечелилите ще бъдат окачени по стените на музея.

От петимата спечелили един се откроява: творбата, наречено Момиче със светещи обеци, като то е основано благодарение на изкуствен интелект – програмата Midjourney. Изпратен от немския „ цифров “ художник Джулиан ван Дикен, портретът се отхвърля от меките линии на истинското произведение на изкуството, избирайки вместо това изострен, фотореалистичен тип.

„ Една от най-известните картини в историята е безусловно сменена от едно от моите ИИ изображения “, написа ван Дикен в Instagram. Той споделя, че прекарването е „ бясно “ и „ изцяло сюрреалистично “.

Но решението на Mauritshuis да го избере е меко казано спорно: някои художници и коментатори в изявленията на музея в обществените медии, обявяващи спечелилите, не са толкоз разчувствани. Критиките са разнородни, като някои осъждат потреблението на каквото и да е изкуство, генерирано от изкуствен интелект, до момента в който други осъждат избора да се повдигнат машинно основани изображения над ръчната работа на същински художници – хора.

В отговор на рецензиите представители на Mauritshuis означиха, че съдиите са били впечатлени от парчето на van Dieken и че методът, по който е направено, не е повлияло на решението им.

„ По принцип единственият аршин беше, че креативният развой е бил в основата на работата, която беше изпратена на Mauritshuis “, сподели представител на музея пред Hyperallergic. „ Определено не беше състезание… Най-младият „ художник “ беше на 3, най-възрастният на 94. Рисунки, картини, творения с текстил, дърво, хартия, фотошоп – всичко беше допустимо. “

В Амстердам изложбата на Rijksmuseum, „ Vermeer “, сплотява обширни произведения на фамозния холандски художник, които са заети от музеи по целия свят, в това число Mauritshuis. Вермеер е направил единствено към 35 творби, а изложбата – най-голямото шоу на Вермеер, правено в миналото – има към 28 изложени.

За тези, които не могат да стигнат до Холандия, виртуална версия на шоуто на Rijksmuseum може да бъде открита на уеб страницата на музея.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР