Музей ще трябва да преименува експозицията си за римски император,

...
Музей ще трябва да преименува експозицията си за римски император,
Коментари Харесай

„Не ме наричайте Лорд, защото аз съм Лейди“: Римски император се оказа транс жена

Музей ще би трябвало да преименува експозицията си за римски император, откакто заключи, че той в действителност е транс жена.

Музеят на Северен Хартфордшър стигна до заключението, че към император Елагабал ще би трябвало да се обръща с местоименията тя и нея.

Скулптурата символизирала произхода на румънския народ, посредством обединяването на римляни и даки

Това идва, откакто текстове настояват, че императорът един път споделил „ не ме наричайте Лорд, тъй като аз съм Лейди “.

Музеят разполага с една монета на Елагабал, която се демонстрира измежду други LGBTQ+ предмети в сбирката му.

Марк Аврелий Антонин, по-известен като Елагабал, ръководи Римската империя единствено четири години от 218 година сл. н. е. до убийството му, на 18 години, през 222 година сл. н. е.

Той остава като спорна фигура през късото си ръководство, развивайки известност на полов промискуитет.

Касий Дио, сенатор и съвременник на Елагабал, написа в своите исторически летописи, че императорът е бил женен пет пъти - четири пъти за дами и един път за Хиеркол, някогашен плебей и колесничар.

В този финален брак Дио написа, че императорът „ е бил оженен и е наименуван брачна половинка, държанка и кралица “.

Дебатът по отношение на половата еднаквост на Елагабал е някогашен и постоянно разделя учените.

„ Историческите извори, които използваме, с цел да се опитаме да разберем живота на Елагабал, са извънредно враждебни към него и затова не могат да бъдат признати за чиста монета. Нямаме директни доказателства от самия Елагабал “, сподели доктор Шушма Малик, професор в Кеймбриджкия университет, сподели пред Би Би Си.

Спонсиан управлявал провинция Дакия

„ В римската литература има доста образци за времена, когато женственият език и думи са били употребявани като метод за критикуване или намаляване на политическа фигура. Препратките към Елагабал, че носел грим, перуки и се обезкосмявал, може да са написани, с цел да подкопаят непопулярния император “, добави той.

Д-р Малик уточни, че до момента в който римляните са били наясно с пола и има образци за изменени местоимения в литературата, то „ нормално е било употребявано във връзка с мит и вяра, а не за изложение на действителни хора “.

Според други специалисти текстове като този на Дио дават доказателства, „ че Елагабал несъмнено е предпочитал местоимението „ тя “.

„ Знаем, че Елагабал се е разпознал като жена и е категорично показал кои местоимения да употребява, което демонстрира, че местоименията не са нещо ново “, прибавят специалистите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР