Музеите в София, Пловдив, Стара Загора и други градове в

...
Музеите в София, Пловдив, Стара Загора и други градове в
Коментари Харесай

Любопитни събития предстоят в Европейската нощ на музеите тази вечер

Музеите в София, Пловдив, Стара Загора и други градове в страната отварят вратите си за гости по мрачно. Европейската нощ на музеите 2022 ще предложи забавни и любопитни научни и културни събития в съботната вечер, която ще продължи до среднощ.

„ Сменете посоката: сами, в двойка, с другари или със фамилията, новото издание на Европейската нощ на музеите ще ви води на премеждие във времето, пространството и въображението. Повече от 45 музеи и галерии ви посрещат с изложения, ателиета, прожекции и многочислени артистични прояви”, гласи поканата към публиката на Френския институт в България, който показва документалния филм „ Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи “.

По време на Нощта на музеите ще можете да се запознаете с Micro-folie – френски цифров музей – който одеве бе конфигуриран в една от залите на Регионалния исторически музей – София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз. Открийте многообразието на благосъстоянията на 27-те страни членки на Европейски Съюз чрез 200 произведения от влиятелни музейни и театрални институции, сред които и Панагюрско богатство за България.

Специалната стратегия „ Луната и хората “ ще бъде показана в музея „ Земята и хората “.

В Националния военноисторически музей (НВИМ) входът също ще е свободен, а квалифицираната стратегия ще насърчи дейното присъединяване на посетителите в музейния живот. Тя стартира в 18 часа.

Освен опцията да прегледат външната и непрекъснатата хронологична експозиция посетителите на Музея ще преоткрият част от реликвите по нов метод, посредством добавена действителност. Чрез особено приложение те ще видят по какъв начин картини оживяват, ще проследят по какъв начин са забивани златните пирони в дръжките на връчените през 1937 година нови бойни флагове, ще прегледат щандарта на 1-ви софийски конен полк от всички страни, ще видят по какъв начин биха изглеждали с противогаз или каска от Първата международна война. Екипът на НВИМ ще насочи и предизвикателство към гостите си да станат част от кураторския екип на бъдещата галерия, отдадена на 110-ата годишнина от Балканската война, като дефинират най-интересните тематики, които да бъдат включени в нея.

За положителното въодушевление на всички „ нощуващи “ в Музея ще се погрижи Представителният духов оркестър на Националната гвардейска част. В лятното кино под звездите ще бъде прожектиран игралният филм „ Врагове “ със сценарист и режисьор Светослав Овчаров и с присъединяване на актьорите Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и други

В Нощта на музеите се включват и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „ Владислав Варненчик “ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР