Музеите в България няма да отворят вратите си за посетители

...
Музеите в България няма да отворят вратите си за посетители
Коментари Харесай

Протест: Природонаучният музей затваря заради обидно ниски заплати

Музеите в България няма да отворят вратите си за гости на следващия ден. Ефективните протестни дейности са „ поради обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата планувани за развиване на нашите културни институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.”, пишат в апела си за стачка от националната федерация „ Култура” към КТ „ Подкрепа”.

Те акцентират, че са принудени да пристъпят към тези дейности и поради „ недомислени изявления на виновни фактори по време на разискванията на бюджета”, визирайки изказването на финансовия министър Асен Василев, че пари за заплатите на бърсачи на прахуляк няма да даде.

В формалното писмо синдикатът слага няколко въпроса към ръководещите:

„ Бихте ли ни предложили на практика модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, в случай, че нарастването в бюджета за тяхното развиване би било надлежно 5% и 9.2%?

Смятате ли, че тези пари ще ни стигнат даже единствено да „ бършем прахуляк “ на работните си места, каквата е явно визията на министър Асен Василев за главните занимания на експертите от нашата колегия? Това ли значи „ неотстъпчивост с бедността “ по модела на упоменатия министър и по какъв начин с сходни „ далновидни “ решения ще съумеем в действителност да се разделим с бедността /и в културата/ вечно? Ако е по този начин, предлагаме той още един път да огледа числата за нашата сфера в плана за бюджет, при чието разискване, прочее, най-справедлив и прозорлив се оказа ръководителят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, чието мнение, обаче, просто не беше чуто.

Одобрявате ли изразеното от ръководителя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов желание напълно скоро да бъдат подхванати ограничения за съкращаване на „ толкоз доста музеи “ у нас, с цел да не се „ натоварва страната “? Ако отговорът е не – не би трябвало ли да бъдат подхванати напълно скоро ограничения за „ съкращаване “ на сходни „ новаторски “ изявления? Ако ли пък отговорът е да – по кое време и по какъв начин бихте предложили да стартира „ разтоварването “ на страната от музеи? Ние предлагаме това да стартира от изцяло подобаваща за случая дата - 3 март, националния празник на България. Така сигурно ще стартираме и по-бързо да догонваме „ процъфтяващите “ музеи по света, за които ни подсети Йорданов.”

В самия завършек на разискванията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше препоръчано и признато да бъдат добавени 12 милиона лв. за поддръжка на държавните културни институти – музеите, галериите, въз основа на планове, утвърдени по ред и условия от министъра на културата. Тези пари с а м о за планове за музеите и галериите ли ще бъдат употребявани или ще бъдат дадени „ по принцип “ на Министерството на културата? И в случай че е второто, по какъв начин /и за какво/ това министерство би ги употребило?/За информация: От отпуснатите 8 млн. лв. на Министерството на културата за планове през 2021 година, в Републиканския бюджет са върнати,неусвоени, 3 млн. лв../

Тези прословути 12 милиона лв. към Националния проект за възобновяване и резистентност за просвета ли ще бъдат /евентуално/ прибавени или ще бъдат настрана от него?

Ако тези 12 милиона биха били прибавени настрана от упоменатия нагоре проект, от кой момент ще можем да аплайваме с планове за тях

Напрежението в бранша поради ниското възнаграждение е от години. Проблемът обаче става още по-голям, тъй като значително готови експерти се насочват към бранш „ Образование”, а музеите все по-трудно намират качествени фрагменти. Основната причина обаче напрежението да ескалира ерешението на Комисията по финанси към Народното събрание вместо да се дадат 12 млн. лв., с цел да се усилят обидно ниските заплати, парите да отидат в Министерство на културата и да се кандидатства на планов принцип.

Още по време на първото разискване на проектобюджета стана ясно, че вместо желаното 50-процентно нарастване на Основния държавен стандарт, са заложени единствено 5%.

„ Исканията ни нямат инцидентен темперамент. Те са основани на редица разбори и са подкрепени от доста институции, в това число Министерство на културата. Само за съпоставяне желая да споделя, че културата доста изостава финансово в последните години. Моите уредници получават под 800 лв. чисто на месец. Екипът ми е от 17 индивида, които доста постоянно работят изключително, тъй като ние нямаме нито обедна отмора, нито почивен ден. На фона на това на нас ни бяха препоръчани 5 % нарастване на стандарта, доста по-малко от другите културни браншове. Минимална работна заплата се подвига с 9.23 %. В следствие по предложение на ръководителя на бюджетната комисия в Народно събрание Любомир Каримански, подкрепено от депутати от доста партии, ни бяха обещани 12 милиона, които действително биха повишили заплатите на работещите с към 20 %. За нас това е един добър вид за начало и воля на ръководещите да бъдат избавени музеите”, описа шефът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

В последна сметка гласуваните средства отидоха за планове, а не за повишение на заплатите в бранша.

Поради тази причина Природонаучният музей няма да отвори порти за гости на следващия ден, а останалите ще поддържат с плакати стачните дейности.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР