Мутация на новия коронавирус е засечена във Великобритания още през

...
Мутация на новия коронавирус е засечена във Великобритания още през
Коментари Харесай

Мутацията на вируса засечена още през септември - първо във Великобритания, а след това и в Дания

Мутация на новия ковид е засечена във Англия още през септември и към този момент се популяризира по целия свят, заяви ТАСС, като цитира изявление на Мария ван Керхов от Световната здравна организация (СЗО) пред Би Би Си.

" Англия откри този вид на ковид през септември, той се появи в югоизточната част на Англия. Постоянно виждаме да се появяват нови разновидности на ковид. Важно е да ги учим, да следим по какъв начин се популяризират и какво водят след себе си ", означи тя и добави, че откритата в Обединеното кралство разновидност на новия ковид е засечена също в Дания, Нидерландия и Австралия.

На 14 декември английският министър на опазването на здравето Мат Ханкок заяви, че английски учени са разкрили нов мутиращ вид на ковид, с който може да е обвързвано бързото разпространяване на заболяването в югоизточните региони на Англия. Той сподели също, че съгласно предварителния разбор този вид се популяризира най-бързо от всички известни до момента варианти. На 19 декември министър председателят Борис Джонсън разгласи, че предварителни данни новият вариант може да е 70 % по-заразен и добави, че английски специалисти към момента не са намерили удостоверение на хипотезата, че вариантът води до по-висока смъртност.

Според Джонсън таман този вариант е причина за внезапния растеж в заболеваемостта в страната след анулацията на националната карантина на 2 декември. Той бързо става преобладаващ и в Лондон и В Югоизточна Англия на него в този момент се дължат към 60 на 100 от новите случаи на заразяване. Това накара управляващите да наложат по-строги ограничения за ограничение на пандемията.

По последни данни на английското държавно управление през последните седем дни броят на инфектираните в страната се е нараснал с 41 на 100 спрямо предходния седемдневен интервал.

Новият вариант тревожи епидемиолозите, заяви Агенция Франс Прес. Новият вариант на вируса Sars-CoV-2, който се популяризира доста бързо, към този момент е " преобладаващата " форма на вируса и на него се дължи внезапния растеж в хоспитализациите през декември, сподели в събота основният теоретичен консултант на английското държавно управление Патрик Валанс.

" Информацията за този нов вариант е доста тревожна ", счита проф. Питър Оупъншоу, имунолог в Импириъл колидж в Лондон.

" Това е доста неприятна вест ", прибавя проф.Джон Едмъндс от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина. " Изглежда, че този вирус е доста по-заразен от предходния вариант ", споделя той.

На страницата си във Facebook френският генетик Аксел Кан написа, че до момента " в света са засечени триста хиляди разновидности на новия ковид ".

Световната здравна организация приканва членките си в Европа да засилят контрола поради появяването на разновидността. Извън територията на Обединеното кралство за новия вариант до момента е обявено за девет случая в Дания, един в Нидерландия и един в Австралия, добавя СЗО.

Здравната организация предлага на членките си да засилят механизмите си за разкриване на вируса и по-късно да научат повече за рисковете от мутиралия вариант.

Първи ограничавания за влизащи от Англия към този момент постановиха в Нидерландия. Властите в Ниската земя затвориха въздушното си пространство за полети от Острова. По-късно Белгия направи същото, като в добавка прекрати и железопътните връзки с Англия.

Германия също " обмисля съществено " да спре полетите от Обединеното кралство и Република Южна Африка, където също има данни за новия вариант. В последните часове подготвеност за ограничавания показаха още Франция и Италия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР