Мунсеф Мхаяр 22-годишен боец на ДАЕШ (Ислямска държава), от марокански

...
Мунсеф Мхаяр 22-годишен боец на ДАЕШ (Ислямска държава), от марокански
Коментари Харесай

Млад ислямист иска да се прибере в Италия и разказва за спящи клетки

Мунсеф Мхаяр 22-годишен войник на ДАЕШ (Ислямска държава), от марокански генезис, който е израснал в Италия , беседва с " Ройтерс " в първо изявление , откогато се е предал на подкрепяните от Съединени американски щати сирийски демократични сили (СДС) преди два месеца.

Той е в пандиза, откогато е избягал от Багуж, малко селце в Източна Сирия , където Съюз на демократичните сили са подготвени да унищожат и последните останки от ръководството на ДАЕШ, който в миналото завладя една трета от Ирак и Сирия.

Мхаяр описа за възходящия безпорядък измежду джихадистите на ръба на провалянето , както и за разногласията в редиците, до момента в който топ командващите бягат от Сирия .

Но той добавя, че ДАЕШ също по този начин възнамеряват идната фаза, като инфилтрират стотици мъже, за " спящи кафези " : " Те споделиха, че би трябвало да си отмъстим ".

Мхаяр е един от хилядите от цялостен ​​свят , които са привлечени от обещанието за ултра-радикална сунитска ислямистка химера , над националните граници.

Кюрдите го разпознават като италианец и той разяснява, че има италианско поданство .
 Тръмп прикани Европа да
Тръмп прикани Европа да " вземе назад " хванатите бойци на " Ислямска страна "

По думите му халифатът е подготвен да падне

" Искам да се върна в Италия при моето семейство и другари ... да ме одобряват и да ми оказват помощ да стартира и пребивавам нов живот . Просто желая да се махна от този филм, изтощен съм ", изяснява Мхаяр, който върви с патерици откакто е ранен в крайници.

Мхаяр бе наказан на осем години затвор от милански съд през 2017 година за разпространяване на агитация на ДАЕШ и опит за набиране на италианци за идеята им, съгласно италианските медии. В резултат на това той евентуално ще би трябвало да изтърпи тази присъда, в случай че се върне в Италия.

" Ройтерс " го интервюира в място за задържане в северна Сирия в наличието на чиновник на Съюз на демократичните сили .

С наближаването на успеха, Съюз на демократичните сили се изправя пред проблем къде да държи бойци , които са пристигнали от чужбина, с цел да се причислят към ДАЕШ дружно с дамите и децата си.

Преди последната офанзива против Багуз, Съюз на демократичните сили съобщи, че има към 800 задгранични бойци в пандизите и 2000 от техните съпруги и деца в лагери . Оттогава броят им е повишен.

Съюз на демократичните сили желае да ги изпрати назад, откъдето са пристигнали . Но задграничните държавни управления не желаят да одобряват жители , които може да се окажат сложни за следене и които са отдали своята честност към халифат , и е оставил след себе си кланица, добавя " Ройтерс ".

Мхаяр е определял себе си като безбожник с афинитет към рап музиката и фантазия за живот в Съединени американски щати, само че се причислява към ДАЕШ на 18 години.

Той споделя, че е прекарал по-голямата част от живота си в Милано с вуйна си , която назовава майка, преди да бъде настанен в дом за неспокойни младежи, следени от италиански духовник . Излежава един месец в пандиза по обвинявания за опиати .

След това той се потапя във видеоклипове на ДАЕШ в YouTube и приказва с набиращи членове във Facebook. Отне му единствено месец , с цел да реши да се реалокира в Сирия с другар преди четири години .

По-късно приятелят му е погубен на бойното поле . След военно и религиозно образование Мхаяр се бие на разнообразни фронтове . Докато ДАЕШ изгубва сирийския си щаб в Ракка, той отпътува за Майадин по река Ефрат в Сирия, след което се реалокира на изток през пустинята към иракската граница.
 ДАЕШ ускоряват партизанските офанзиви в Сирия
ДАЕШ ускоряват партизанските офанзиви в Сирия

Срещу подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрди

На фона на поредност от военни провали в Източна Сирия, водачите на ДАЕШ са в безпорядък , убивайки противници свещеници и командири, известни като емири. Мхаяр добавя, че се е опитал да се откаже от боевете, само че е затворен и по-късно изпратен назад на фронтовата линия , когато офанзивите се засилили.

Всичко това завършва в Багуз , където съгласно него, джихадистите са разиденени сред желанието да се откажат или да се бият до гибел .

Мхаяр изяснява, че неговата жена, сирийска кюрдска от Кобани, за която се е оженил преди три години, е помогнала и го убедила да си тръгне .

" Това е всичко, излизаме. Видях, че дребната ми щерка става слаба. Уплаших се, че децата ми ще умрат ", споделя той.

Мхаяр добавя, че не може да спи, мислейки за жена си и двете си дъщери в лагер в друга част на Североизточна Сирия . Жена му чакала и дете до месец.

Той изяснява обаче, че към момента има вяра в концепцията за халифат за мюсюлманите , само че упреква ДАЕШ че ръководят територията си като " мафия ", като се стремят единствено да печелят пари и да нарушават личните си правила с безотговорност .

Командирите са откраднали пари и са избягали в Турция, Ирак или Западна Европа , като са наредили на хората да останат и да пазят исляма , добавя той.

" Това е моето разбиране и аз няма да го трансформира , само че тук, в Ислямска страна, в реалност това не съществува... Няма правдивост ", изяснява Мхаяр.

" Честно казано, пристигнах тук прекомерно бързо... Когато дойдох, открих една друга история ", разяснява в изявлението си за " Ройтерс " 22-годишният войник на ДАЕШ.
 Франция връща 130 джихадисти от Сирия
Франция връща 130 джихадисти от Сирия

За да не им се изгубят следите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР