Мултивитамините съдържат много хранителни вещества, от които може да не

...
Мултивитамините съдържат много хранителни вещества, от които може да не
Коментари Харесай

Изненадващата истина за „най-добрите“ мултивитамини

Мултивитамините съдържат доста хранителни субстанции, от които може да не се нуждаете. Ако имате недостиг на хранителни субстанции, лекарите предлагат да приемате добавка за това съответно хранително вещество.

Мултивитамините и мултиминералите са измежду най-широко употребяваните хранителни добавки в международен мащаб. Употребата им означи забележителен растеж през последните десетилетия. ( 1 ) ( 2 )

Много хора считат, че мултивитамините могат да подобрят цялостното здраве, да се оправят с питателните дефицити, произлизащи от несъответстващ диетичен избор и евентуално да понижат риска от хронични болести.

реклама

Тази публикация преглежда научните проучвания в поддръжка на използването на мултивитамини.

Какво съставляват мултивитамините?

Мултивитамините са хранителни добавки, които нормално съдържат разнообразни витамини и минерали, от време на време в композиция с други съединения. ( 3 )

Важно е да се означи, че няма стандартизирана формула за това какво съставлява мултивитамин, което води до вариации в наличието на хранителни субстанции според от марката и съответния артикул.

Тези добавки могат да бъдат открити в разнообразни разновидности, в това число таблетки, капсули, дъвчащи таблетки, прахове и течности.

Обикновено мултивитамините се предлагат да се одобряват един път или два пъти на ден и е извънредно значимо да се придържате към инструкциите за дозиране, посочени на етикета на продукта.

Мултивитамините са елементарно налични в аптеките, огромните магазини за търговия на дребно, супермаркетите и онлайн търговците на дребно.

Какво съдържат мултивитамините?

Има почти 13 витамина и към 15 минерала, които са от решаващо значение за поддържане на вашето здраве. ( 4 )

Тези съществени хранителни субстанции играят разнообразни функции в тялото ви, в това число производството на ензими и хормони, подсилване на имунната ви система и обезпечаване на вярното действие на вашите нерви и органи. Те също са от значително значение за процеси като възпроизводство, напредък, поддържане и контролиране на телесните функционалности.

Мултивитамините могат да обезпечат набор от тези витамини и минерали, въпреки и в разнообразни количества. Те могат също да включват спомагателни съставни елементи като билки, аминокиселини и мастни киселини.

Важно е да се означи, че питателните добавки, в това число мултивитамините, не са толкоз строго контролирани, както медикаментите, отпускани с рецепта. Следователно, някои добавки може да съдържат равнища на хранителни субстанции, които се разграничават от това, което е посочено на етикета.

реклама

Освен това някои добавки може да съдържат съставки, които могат да взаимодействат с медикаментите, които приемате. Ето за какво е целесъобразно да се консултирате с вашия снабдител на здравни услуги, преди да въведете нова добавка в рутината си. ( 5 ) ( 6 )

Освен това мултивитамините могат да извличат своите хранителни субстанции от естествени храни или синтетични източници. Важно е да купувате витамини от реномиран производител, с цел да гарантирате качеството и сигурността на продукта.

Мултивитамини и сърдечни болести

Сърдечните болести са една от водещите аргументи за гибел в международен мащаб. ( 7 )

Въпреки че някои хора считат, че потреблението на мултивитамини може да служи като превантивна мярка против сърдечни болести, научните проучвания не дават безапелационна поддръжка за това разбиране.

Различни изследвания са дали смесени резултати във връзка с връзката сред приема на мултивитамини и понижения риск от инфаркт и смъртност. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Някои допускат евентуално понижаване на риска, до момента в който други не демонстрират забележими резултати.

Направено е едно изследване на ежедневната приложимост на мултивитамини измежду повече от 14 000 мъже лекари на междинна възраст в продължение на десетилетие. Проучването не разкрива доста понижаване на инфарктите, инсултите или смъртността, свързани с потреблението на мултивитамини. ( 12 )

Въпреки това, по-нови проучвания демонстрират, че дамите, които са консумирали мултивитамини в продължение на повече от три години, наподобява имат по-нисък риск да се поддадат на сърдечни болести, наклонност, която не се следи при мъжете. ( 13 )

Мултивитамини и рак

Наличните доказателства по отношение на връзката сред използването на мултивитамини и риска от рак показват смесена картина.

Различни изследвания са дали спорни резултати. Докато някои проучвания демонстрират, че потреблението на мултивитамини няма видимо влияние върху риска от рак, други допускат евентуална връзка сред мултивитамини и нараснал риск от рак. ( 14 ) ( 15 )

Друг повсеместен обзор проучва пет рандомизирани следени изследвания, обхващащи общо 47 289 участници. Установено е, че мъжете, които включват мултивитамини в своята рутина, са имали 31% понижение на риска от рак, макар че не е следен подобен резултат при дамите. ( 16 )

Освен това, две наблюдателни изследвания, едното концентрирано само върху дамите, а другото обхващащо мъже и дами, допускат, че дълготрайната приложимост на мултивитамини може да бъде обвързвана с понижен риск от рак на дебелото черво. ( 17 ) ( 18 )

И най-после, констатациите от Physicians’ Health Study II демонстрират, че продължителната ежедневна приложимост на мултивитамини понижава риска от рак при мъжете, без значение дали са имали анамнеза за болестта или не. ( 19 )

Имат ли мултивитамините други изгоди за здравето?

Те са проучвани за няколко други изгоди, в това число здравето на очите и насърчаването на мозъчната функционалност.

реклама

Здраве на очите

Свързаната с възрастта недъгавост на макулата е значим фактор за проблеми с очите в целия свят. ( 20 )

Според изследване потреблението на антиоксидантни витамини и минерали може да има капацитета да забави развиването на това положение и да способства за предотвратяването му. ( 21 ) ( 22 ) ( 23 )

Освен това има някои индикации, че използването на мултивитамини може да понижи вероятността от развиване на катаракта, което е друго публикувано очно заболяване. ( 24 ) ( 25 ) ( 26 )

Мозъчна функционалност

Многобройни незначителни изследвания, фокусирани върху съответни демографски данни, демонстрират, че мултивитамините имат капацитета да подобрят паметта при възрастни хора. ( 27 ) ( 28 ) ( 29 )

Освен това мултивитамините могат да повлияят на прочувственото положение на индивида. Изследванията разкриха връзки сред питателните дефицити и неприятното въодушевление, както и връзката сред питателните добавки и намаляването на признаците, свързани с тревога и меланхолия. ( 30 ) ( 31 ) ( 32 ) ( 33 ) ( 34 ) ( 35 )

Някои изследвания обаче демонстрират минимални или незначителни промени в настроението. ( 36 ) ( 37 )

Мултивитамините могат да бъдат нездравословни в някои случаи

Определянето на вярната доза е от главно значение при включването на мултивитамини във вашата рутина.

Въпреки че високите дози от избрани витамини и минерали може да са подобаващи за избрани човеци, несъразмерните количества могат да бъдат нездравословни.

Подходящата доза постоянно зависи от разтворимостта на витамина, която попада в една от двете категории:

  1. Водоразтворими: Тези витамини се отстраняват от тялото ви в остатък посредством урината.
  2. Мастноразтворими: Тези витамини могат да се натрупват в черния ви дроб, защото тялото ви няма лесен метод за обособяване.

Бременните би трябвало да бъдат изключително деликатни във връзка с приема на витамин А, защото несъразмерните количества са свързани с вродени увреждания. ( 38 )

Токсичността на витамин D е рядка и е малко евентуално да е резултат от използването на мултивитамини. За разлика от това, токсичността на витамин А се среща по-често. ( 39 ) ( 40 ) ( 41 ) ( 42 )

Ако консумирате мултивитамини и спазвате диета, богата на хранителни субстанции, може да надхвърлите целесъобразния дневен банкет на голям брой хранителни субстанции.

Пушачите би трябвало да заобикалят мултивитамини, съдържащи обилни количества бета каротин или витамин А, защото тези хранителни субстанции могат да покачат риска от рак на белия дроб. ( 43 ) ( 44 )

Прекомерните количества избрани минерали, като желязо, могат да доведат до стомашен дискомфорт, запек, повръщане и пристъп. Освен това желязото може да попречи на способността на тялото да всмуква цинк. ( 45 )

По-специално мъжете би трябвало да внимават за приема на желязо, защото те са склонни да натрупват повече желязо от дамите. Това важи и за хора с хемохроматоза.

Хемохроматозата може да докара до струпване на рисково нараснали равнища на желязо, евентуално водещи до чернодробна цироза, рак на черния дроб и сърдечни болести. Засегнатите от това положение също би трябвало да се въздържат от използването на добавки с витамин С. 

Друг проблем е капацитетът за индустриални недостатъци, които могат да накарат мултивитамините да съдържат доста по-високи равнища на хранителни субстанции от планувано оповестените. ( 46 )

Трябва ли да приемате мултивитамини?

Мултивитамините не са универсално подобаващи и биха могли да имат неподходящи резултати върху избрани човеци.

Въпреки това, избрани демографски групи могат да намерят мултивитамините потребни, в това число:

  1. Възрастни хора: С възрастта усвояването на витамин B12 може да намалее. Освен това възрастните хора може да се нуждаят от нараснали равнища на калций и витамин D. ( 47 ) ( 48 )
  2. Вегани и вегетарианци: Хората, които следват растителна диета, са изложени на нараснал риск от недостиг на витамин В12, защото този витамин се намира най-вече в храни от скотски генезис. Те също могат да имат недостиг на калций, цинк, желязо, витамин D и омега-3 мастни киселини. ( 49 ) ( 50 )

Други хора, които могат да се възползват от мултивитамини, включват тези, които са претърпели интервенция за намаляване, съблюдават нискокалорична диета или не получават задоволително хранителни субстанции единствено от хранителни източници. ( 51 ) ( 52 )

Заключение

Мултивитамините не са обезпечен път към реализиране на оптимално здраве.

Всъщност има спорни доказателства по отношение на способността им да усъвършенстват здравето на множеството хора, а в някои случаи те даже могат да съставляват риск.

Ако имате характерен недостиг на хранителни субстанции, целесъобразно е да се справите с този недостиг, като приемате съответното хранително вещество, вместо да прибягвате до мултивитамини.

Мултивитамините съдържат голям брой хранителни субстанции, доста от които може да не са нужни за вашите самостоятелни потребности. Препоръчително е да се консултирате със здравен експерт, с цел да определите най-подходящия курс на деяние.

Освен това разчитането на мултивитамини за компенсиране на несъответстваща диета не е идеалният метод. Една добре уравновесена диета, състояща се от пресни, цели храни, е доста по-вероятно да насърчи дълготрайното здраве.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР