Мултифункционалният Бе-6“ е едновременно издирвач, спасител и ловец на американски

...
Мултифункционалният Бе-6“ е едновременно издирвач, спасител и ловец на американски
Коментари Харесай

Защо в СССР издигат паметници на тази летяща лодка?

Мултифункционалният „ Бе-6 “ е по едно и също време издирвач, избавител и ловджия на американски и английски подводници. Нещо повече, той даже взе участие в нуклеарни опити.

Този стабилен хидроплан с извити като на чайка крила работи еднообразно добре в суровите атмосферни условия на Арктика и в по-спокойните води на Черно море. Нищо чудно, че в годините на Съюз на съветските социалистически републики монументи на „ Бе-6 “ има както на Крим, по този начин и край Мурманск.



Павел Лвов/Sputnik

Пуснатата скоро след края на Втората международна война през 1949 година летяща лодка е проектирана по този начин, че да извършва най-различни задания: военноморско разузнаване, наблюдаване, бомбардиране, залагане на мини, превозване на ресурси, приземяване на войски и присъединяване в избавителни задачи.

 Самолет Бе-6

Самолет Бе-6Sputnik

Работният кон на Съветските Военновъздушни сили служи повече от 20 години. За този интервал в небето изхвърчат общо 123 самолета „ Бе-6 “.



Павел Лвов/Sputnik

Летящата лодка става пълновръстен участник в Студената война. „ Бе-6 “ извършват разследващи задачи в Японско море, където ги наблюдават американски изтребители, които ги настигат и ескортират. В НАТО руският аероплан се назовава „ Мадж “.

 Бе-6

Бе-6Георги Надеждин/ТАСС

По време на нуклеарните опити в архипелага Новая земя в Арктическия океан през 1950-те „ Бе-6 “ правят въздушно разузнаване и засичат военни кораби в покрайнината. Други екипажи са натоварени със задачата да изследват рухването на радиоактивните субстанции през радиоактивния облак на избрани шпации. Самолетите въобще не са готови за тази задача – разполагат само с измервателно съоръжение.

 Douglas A-4B Skyhawk (BuNo 144987)

Douglas A-4B Skyhawk (BuNo 144987)ВМФ на Съединени американски щати

В края на 1950-те „ Ил-28Р “ замества „ Б-6 “ като военноморски разследващ аероплан за дълги дистанции. „ Бе-6 “ стартира да се употребява главно за издирвателни и избавителни интервенции („ Бе-6СС “) и като аероплан против подводници („ Бе-6ПЛО “). Именно той слага началото на противоподводната авиация като обособен жанр войски в руските Военновъздушни сили и поставя основите на тактическото ѝ приложение.

 Модел на Бе-6

Модел на Бе-6Михаил Филимонов/Sputnik

В края на 1960-те „ Бе-6 “ в Съюз на съветските социалистически републики излиза в заслужена пенсия. В Китай обаче, на който Москва в предишното предава 20 самолета, те се употребяват чак до 1998 година.

 Бе-6 в Донузлав, Евпатория, 7 август 2006 година

Бе-6 в Донузлав, Евпатория, 7 август 2006 г.Вячеслав Степанюченко (CC BY 2.0)

При нуклеарните опити „ Бе-6 “ минава през радиоактивния облак на избрани шпации.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР