Мултидисциплинарен екип на УМБАЛ Св. Марина“ – Варна за пореден

...
Мултидисциплинарен екип на УМБАЛ Св. Марина“ – Варна за пореден
Коментари Харесай

За пореден път лекарите от УМБАЛ „Св. Марина“- Варна спасиха пациент с разкъсана аорта

Мултидисциплинарен екип на УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна за следващ път избави живота на пациент с раздрана аорта. В този случай 72 годишен мъж, който няколко дни се е оплаквал от болки в гърба, е ориентиран след скенер от лекарите в Силистра към варненската университетска болница за избавяне на живота му. Транспортиран е с кола за спешна помощ на Центъра за незабавна здравна помощ – Силистра и незабавно е признат в Интензивното кардиологично поделение във варненската университетска болница „ Св. Марина “. Незабавно е образуван мултидисциплинарен екип, който след извършени голям брой диагностични проучвания, открива дисекация на торакалната аорта  – животозастрашаващо положение, при което разкъсването на пластовете на аортата и мощният вътрешен кръвоизлив би трябвало да се овладеят допустимо най-бързо, с цел да се избави пациентът.

Лекарите  вземат решение за наложително ендоваскуларно лекуване, при което посредством достъп през бедрената артерия се стига до раздраното място на аортата и се вгради по анемичен метод протеза. Според експертите нейната функционалност е да затвори раздраното място, да върне кръвотока и да възстановява кръвообращението. В екипа, направил миниинвазивната процедура, са взели участие интервенционални рентгенолози от Центъра по интервенционална рентгенология доцент доктор Георги Тодоров, доцент доктор Чавдар Бъчваров и доктор Михаел Нанев от Клиниката по образна диагностика, кардиохирурзите проф. доктор Пламен Панайотов и доктор Милен Славов, съдовият хирург                 д-р Емил Йорданов, както и реанимационен екип.

„ Техниката на ендоваскуларно протезиране при пациенти с аневризма или  аортна дисекация е пожеланият способ за лекуване, когато това е допустимо “, изясни доцент доктор Георги Тодоров и акцентира, че този тип лекуване при планови или незабавни пациенти се ползва сполучливо повече от 10 години в УМБАЛ „ Св. Марина “- Варна. Доц. доктор Чавдар Бъчваров добави, че сполучливото решение на тези случаи е вследствие на одобрената екипна работа. Болницата разполага с най-съвременната инсталация за диагностициране и осъществяване на високотехнологични интервенции, както и с подготвен екип от експерти с опит в преодоляването на комплицирани животозастрашаващи положения. Ендоваскуларното протезиране е една от най-щадящите процедури, води до бързо възобновяване на пациента и понижава до най-малко риска от инфекции. 

От болничното заведение оповестиха, че 72-годишният пациент от Силистра се възвръща и скоро ще бъде изписан.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР