Мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница (НКБ) извърши интервенционална процедура

...
Мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница (НКБ) извърши интервенционална процедура
Коментари Харесай

Бебе на 32 дни бе спасено след поставяне на стент в аортата

Мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница (НКБ) извърши интервенционална процедура за слагане на стент в аортата на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Това заяви Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в огромна столична болница, където слагат диагнозата. Детето е приведено в НКБ на 19 септември и са направени спомагателни проучвания. Установено е вродено притеснение на аортната дъга, което изисква сърдечна интервенция, само че заради рисково ниското тегло на бебето - 1 кг, екипът от лекари преценя, че е прекомерно рисковано.

Екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи вземат решение да се сложи стент на мястото на стеснението посредством щадящите способи на инвазивната кардиология. Интервенцията е осъществена на 21 септември при доста малко рентгеново време и с отлични резултати. Животозастрашаващото положение е овладяно, а по-нататък, когато стане допустимо, ще бъде подхванато хирургично лекуване и стентът ще бъде отхвърлен. Момченцето се възвръща добре. Интервенционалните способи на лекуване при високорискови новородени избавят живот, споделя проф. Анна Кънева, шеф на клиниката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР