МУ-Варна представи старта на реализирането на мащабна стратегическа научноизследователска и

...
МУ-Варна представи старта на реализирането на мащабна стратегическа научноизследователска и
Коментари Харесай

МУ-Варна стартира мащабна програма за повишаване на транслационните постижения в медицината

МУ-Варна показа старта на реализирането на огромна стратегическа научноизследователска и иновационна стратегия „ Повишаване на транслационните достижения в медицината “ с интернационално присъединяване. Очаква се планът да подкрепи разширението на потенциала на висшите учебни заведения в посока увеличение на компетенциите в научноизследователската работа. Финансирането от 28 млн. лева е от Европейския съюз посредством Националния проект за възобновяване и резистентност на България по процедурата за основаване на мрежа от проучвателен висши учебни заведения. МУ-Варна ще осъществя програмата в партньорство с научноизследователски екипи от Италия, Германия, Дания, Швеция и Франция.

„ Медицински университет – Варна ще извършва научноизследователска стратегия в предпочитаните области „ Храни и хранене “, „ Невронауки “, „ Регенеративна медицина и имплантология “ и „ Онкология “, акцентира заместник-ректор „ Научна активност “ чл.-кор. проф. доктор Христина Групчева. Тя добави, че към този момент са образувани 6 лидерски групи от учени на МУ-Варна. Към екипите са привлечени и задгранични откриватели, които ще добавят работата на нашите екипи  и ще развият нова и нужна за МУ-Варна научна специализация.

В област „ Храни и хранене “ учените ще насочат своята изследователска работа към идентифицирането на нови биомаркери за кардиометаболитни заболявания; уединяване на биоактивни субстанции с натурален генезис, имащи капацитет за надзор и профилактика на хронични незаразни болести; основаване на нови мултифункционални хранителни добавки въз основата на биологично дейни субстанции. В региона „ Невронауки “ целите са разработка на стратегии, изследващи хранителния статус на деца с най-честите непропсихиатрични разстройства; нови данни за молекулните механизми за развиване на кората на мозъка; нови способи за лекуване на обструктивна сънна апнея.

Приоритетни за екипа от направление „ Регенеративна медицина и имплантология “ ще бъдат основаването на импланти в региона на стоматологията, ортопедията и офталмологията;  обработване на лимбални стволови кафези за възстановителни цели; основаване на платформа за изпитване на медикаменти, медицински произведения и други методики върху клетъчни култури. В област „ Онкология " насочеността е към основаване на нови подходи към ранната диагностика на ракови болести посредством течни биопсии; новаторска образна диагностика при рак на гърдата; основаване на първообраз на система за 3D микрорентгенови изображения за ранна образна диагностика.

В рамките на програмата са образувани и 3 научни групи с водачи от проучвателен организации в чужбина, като в тези екипи ще вземат участие и учени от МУ-Варна. Ще бъдат построени и 9 научноизследователски лаборатории. Част от апаратурата за реализацията на плановете е налична, а останалата ще бъде закупена със средства по плана.

Проф. Групчева добави, че обединяването на учени от разнообразни елементи на света и главно от водещи европейски центрове, ще способства за развиването на научноизследователския капацитет, ще усили публикационната интензивност и ще способства за превръщането на университетите в един развъдник за софтуерен трансфер. Продължителността на програмата е до края на юни 2026 година

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР