МУ-София и Аграрният университет с нови институтиЕкипи ще работят върху

...
МУ-София и Аграрният университет с нови институтиЕкипи ще работят върху
Коментари Харесай

Университети изследват какво ядем и усложненията от COVID

МУ-София и Аграрният университет с нови институти
Екипи ще работят върху фундаментални изследвания в областта на социално-значимите болести

Разработват нови сортове семена

Нови проучвателен институти в Медицинския университет - София и Аграрния университет да се занимават с лекуването на затрудненията от COVID-19 и други инфекциозни болести, и надлежно с качествата на растителната храна, която одобряваме. Това плануват два обособени плана, качени за публично разискване, по предложение на министъра на образованите в оставка проф. Галин Цоков.

Според документите в МУ-София се планува да бъде оголен научноизследователски институт по “Иновативна здравна просвета - Inno Med Sci ”. Очаква се проучвателен групи да организират фундаментални и приложни научни проучвания в научни области като социално-значими болести (онкология, невродегенеративни болести, имунология, болести на ендокринната система), болести на опорнодвигателния уред, редки болести, епидемиология, новаторски лекарствени артикули.

Конкретно изследователската група “Инфекциозни заболявания ” ще изследва особено патогенезата и лекуването на затрудненията от COVID-19 и други инфекциозни болести. Участието на NLRP3 инфламазомата в цитокиновата стихия, присъща за сериозни положения при редица инфекциозни заболявания и лечебни способи за нейното инхибиране.

В другия качен за разискване план се предлага разкриване на Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве (Institute of Innovation Technologies in Plant and Soil Health) като главно звено в структурата на Аграрния университет - Пловдив.

Като водещи претекстове са показани високите условия на обществото за безвредни и здравословни храни от растителен генезис, които слагат задача пред науката и промишлеността за екологосъобразни решения за запазване на растителното и почвеното здраве, написа в документа.

Тези решения би трябвало за дават отговор на задачите на “Зелената договорка ” и тактиката “От фермата до трапезата ” на Европейски Съюз, както и на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО).

Сред главните сфери, в които ще работят учените в новия институт, са проучване и тестване, развиване и внедряване на нови сортове, индустриални артикули и новаторски технологии и приспособени софтуерни решения за растително и почвено здраве.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР