МРРБ призна безсилие да осигури подмяна на 16 км. азбестово-циментови

...
МРРБ призна безсилие да осигури подмяна на 16 км. азбестово-циментови
Коментари Харесай

МРРБ мълчи по въпроса кога ще бъдат подменени опасни стари тръби

МРРБ призна изтощение да обезпечи замяна на 16 км. азбестово-циментови тръби от водоснабдителната система на с. Градина и съобщи „ подготвеност за разискване на експертно равнище със заинтригуваните страни опциите за привличане на средства и планово застраховане на нужната реорганизация “ в селото. Това излиза наяве от писмения отговор на министър Петя Аврамова на поставения й в парламентарния надзор въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Георги Стоилов за положението на водопроводната мрежа в с. Градина, община Лозница, област Разград.
Става въпрос за 2-километров азбесто-циментов тръбопровод от извор „ Градина “ до помпена станция „ Градина и 3.7-километров тръбопровод също от азбесто-циментови тръби от помпената станция до вътрешната водопроводна мрежа на селото, която е с дължина 10,370 км, като 10,246 км са с азбесто-циментови тръби и единствено 0,124 км. са от полиетиленови тръби с висока компактност.
„ За замяна на тези водопроводи са нужни големи средства, които не могат да се съберат посредством цените на ВиК услугите, защото ще се надвиши прагът на обществената търпимост “, отбелязва министър Аврамова.
Тя акцентира значимостта на грантовото финансиране от Европейски Съюз и изяснява, че в съответния случай то е невероятно, защото не било изпълнено изискването за прилагане на тези запаси – консолидиране на териториите на правилото „ една административна област – един ВиК оператор “. Като виновници Аврамова показва общините Исперих и Самуил, които отказали да станат членове на Асоциацията по ВиК за обособената територия, обслужвана от „ Водоснабдяване – Дунав “, Разград и по този начин, по думите й, била възпрепятствана опцията да бъдат употребени европейски средства за реорганизация и създаване на ВиК инфраструктура в региона.
В допълнение, министърът показва вероятностите за финансиране на обекти в интервала 2021 – 2027 година в новоконсолидираните обособени територии, отговарящи на изискването в една административна област да действа един ВиК оператор – Хасково, Велико Търново, Търговище, Габрово, Плевен и Софийска област.
А по въпроса дали е планувана и по кое време замяна на водопроводната мрежа на с. Градина, както и на водопроводните отклоняване, които са част от нея, министърът резервира безмълвие.
В цялостен текст отговорът на министъра можете да видите ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР