Мрежа за натиск, изнудване и корупция в съдебната система, ескалиране

...
Мрежа за натиск, изнудване и корупция в съдебната система, ескалиране
Коментари Харесай

Най-важна му е прокуратурата. Каква е играта на Бойко Борисов

Мрежа за напън, изнудване и корупция в правосъдната система, ескалиране на политическата неустойчивост и основаване на чувство за безпорядък. Кой има интерес от това? Генка Шикерова беседва в Студио България с журналиста Иван Бакалов.

Отношенията сред сътрудниците в ръководството на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП–ДБ) и ГЕРБ–СДС. Това се случи девет месеца след избора на взаимното им държавно управление, когато, съгласно предварителната сделка, трябваше да се направи така наречен ротация на премиера и ръководителя на Народното събрание.

Във вторник Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Президентът издаде декрет, с който предлага на Народното събрание да я избере за министър председател, а от обединението ПП–ДБ споделиха, че ГЕРБ не е съгласувала с нея нито състава на кабинета, нито съглашението за взаимно ръководство. Последва и отговор от Бойко Борисов ,, с цел да продължат договарянията.

По време на договарянията ръководещите не говореха пред медиите. Мълчанието беше. Тогава Мария Габриел сложи ултиматум за неотложно единодушие с ГЕРБ, а от ПП–ДБ споделиха, че отхвърлят да одобряват предложенията за министри.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с журналиста Иван Бакалов за това каква е тактиката на Борисов и партията му на фона на цялата тази последователност от събития.
Най-важното от изявлението " Основната грижа на Бойко Борисов, водач на ГЕРБ, е да не бъде вкаран в пандиза. Той има защо да го проверяват и да го изправят пред съда. " " Изгодно е за Борисов да има избори, тъй като се отсрочват във времето избори за регулатори, отсрочва се [изборът на] Висш правосъден съвет и [Борисов] продължава да дърпа конците. " " На него не му пука. Излизат документи, че " Турски поток " е издигнат под диктовка на Москва, с тъкмо избрани параметри и периоди. Борисов вика: " Това са нелепости. Аз се гордея. " " [Борисов] отслаби позиции и има смяна в България през последните години и нещо живна. Забелязва се раздвижване, тъй като хватката, която беше желязна и всеобхватна, видя се на локалните избори, че в някой градове отслабна. " " Сега главната му грижа е това – какво може да задържи. Най-важна му е прокуратурата. Той ще даде всички министри на ПП-ДБ единствено да му оставят прокуратурата. " " Основната грижа "
Според Иван Бакалов за Борисов е преференциално да има предварителни парламентарни избори. Причината е, че по този метод " се отсрочват във времето избори за регулатори, отсрочва се [изборът на ] Висш правосъден съвет (ВСС) и той продължава да дърпа конците ".

Бакалов сподели, че " главната грижа на Бойко Борисов, водач на ГЕРБ, е да не бъде вкаран в пандиза ".

" Той има защо да го проверяват и да го изправят пред съда. Досега той владееше прокуратурата ", счита основният редактор на онлайн изданието.

Бакалов напомни в поддръжка на тезата си реплики от два записа, които станаха известни. Едната е " ти си го избра ", а другата - " Банкята ".

Първата е произнесена през 2013 година от някогашния градски прокурор във връзка избора на Сотир Цацаров за основен прокурор.

Втората е от запис, публикуван от някогашния от негов диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев. В записа се загатват имената на Борисов, президента Румен Радев, представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев и други членове на съвета.

" [Борисов] е индивидът, който управлява прокуратурата. [...] Най-важна му е прокуратурата. Той ще даде всички министри на ПП-ДБ единствено да му оставят прокуратурата ", сподели Бакалов.
Кръгът към Нотариуса
Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса предизвика изнасянето на данни за незаконни мрежи на въздействие в правосъдната системата. Те са работили от години.

Иван Бакалов описа за случай преди 10 години, когато хора, свързани с Нотариуса, вземат решение дело за 9 млн. лева То е обвързвано с иск против банка, извоюван на първа инстанция. По време на обжалването на втора инстанция в залата влиза юрист Калин Чанков, " който е от котилото на Нотариуса ".

" Адвокат Калин Чанков незабавно внася документи, че компанията се отхвърля от желае, от тези 9 млн. лева, извоювани на първа инстанция ", сподели Бакалов.

Съдията приема изказванията на Чанков и по този начин делото завършва. Според Бакалов " това е скица явно ". Самият публицист обществено е разказвал за получена тогава вербална опасност от Чанков.

Чанков и юрист Велимир Атанасов са посочени в формален като част от незаконната група на Нотариуса, заплашвала и нея.

След убийството на Мартин Божанов депутатите сътвориха краткотрайна парламентарна комисия, която да проверява активността му. Специалнма комисия. Божанов на 31 януари в София. Приживе той беше разследван за напън върху магистрати, имотни измами и пране на пари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР