Мравоядът е екзотично животно, което е известно с огромния си

...
Мравоядът е екзотично животно, което е известно с огромния си
Коментари Харесай

Мравояд

Мравоядът е екзотично животно, което е известно с големия си като хобот нос, посредством който съумява да засмуче стотици мравки. Съществуват разнообразни типове мравояди, като най-популярни са гигантският мравояд и мравоядът-джудже.

История на мравояд

Предците на актуалните мравояди са се появили на планетата преди 60 милиона години. Още тогава мравоядите не са имали зъби. Смятало се е, че в древността мравоядите са живеели единствено в Южна Америка, само че остатъци от великански мравояди, живели преди 40 милиона години, са били открити в Германия. Древните мравояди са имали естествена уста, а не цилиндрична, каквато е присъща за актуалните. Векове наред мравоядите са били избивани поради месото и козината си.

Древните индианци са считали, че козината на мравояда е най-хубавото лекарство против болки в кръста, в случай че се постави под чаршафа на леглото. И през днешния ден това забавно животно е застрашено, защото лечебните свойства на козината му са известни и в този момент. Макар че индивидът би трябвало да пази, а не да унищожава мравоядите, защото те изтребват голямо количество мравки и термити. Днес мравоядите населяват Централна и Южна Америка. Напоследък мравоядите се трансформират в домашни любимци, търсени в целия свят. Те обаче мъчно понасят студените температури, по тази причина в домашни условия е добре да се затопля помещението, в което се намира мравоядът.

Характеристики на мравояд

Съществуват разнообразни типове мравояди, като размерите им варират от 15 до 120 сантиметра и тежестта им варира от 350 грама до 25 кг. Тялото на мравояда е покрито с четина, която може да е къса и мека или дълга и груба. Главата му е издължена, като муцуната му е тръбовидна. Устата му е доста дребна. Козината е сива или златисто кафява на цвят, постоянно с черни линии. Ушите на мравояда са заоблени и дребни.

Видът тамандуа и мравоядите-джуджета имат опашка, която може да хваща предмети. Ноктите на предните лапи на мравоядите са дълги и доста остри. Ноктите на задните лапи са къси. Третият пръст на всяка от задните лапи на мравояда е с доста мощен нокът. Мравоядът няма зъби. Температурата на тялото му варира от 27.8 градуса при мравоядите джуджета до 35 градуса при гигантския мравояд. Черепът на мравояда наподобява нежен, само че е доста компактен.

 Мравояди

Гигантският мравояд е прочут като юруми, а мравоядът джудже - като мико дорадо. Гигантският мравояд живее на земята, таманду населява и дърветата, и земята, а мравоядът джудже рядко слиза от дърветата. Гигантският мравояд е тромаво творение, което върви доста постепенно и търси мравуняк или гнездо на термити. Мравоядът има едва зрение и с цел да открие насекомите, той разчита единствено на обонянието си, което е доста мощно развито. Гигантският мравояд е с тяло, което е с дължина метър и половина. Когато мравоядът върви, той подгъва дългите си нокти, с цел да не му пречат, и стъпва върху външната част на пръстите си. Опашката на гигантския мравояд приключва с огромен вързоп дълги косми, които наподобяват на голямо ветрило.

Мравоядът Тамандуа е два пъти по-малък от гигантския мравояд и живее на земята и по дърветата. Опашката на мравояда тамандуа е равна на дължината на неговото тяло. На предните си лапи тамандуа има по 4 пръста, а на задните - по 5 пръста. С опашката си може да хваща предмети, само че я употребява най-вече с цел да се катери по клоните на дърветата. Тамандуа живее в Парагвай и Бразилия, като избира гористите местности. Той обича да се крие в храстите, само че от време на време живее покрай човешки селища. Тамандуа се катери по дърветата и се храни с дървесни мравки. Той може да се храни и с мравки, които открива по земята, само че рядко може да бъде забелязан да слиза от дърветата.

Мравоядът джудже е дълъг към 20 сантиметра и тежи към 400 грама. Той е с опашка, която е равна на дължината на тялото му. Мравоядът джудже има къса мека четина, която наподобява доста пухкава. Предните лапи на мравояда джудже имат единствено по четири пръста, два от които са недоразвити. Когато мравоядът желае да спи, той се качва върху някой клон и виси от него надолу с главата като безделник. При потребност мравоядът джудже употребява опашката си, с цел да се хване за клон. Така съумява да се задържи задоволително дълго време на клона, без да падне. Отдалече мравоядът джудже наподобява на огромен плод на дърво и това му оказва помощ да се скрие от естествените си врагове.

Хранене на мравояд

Мравоядът се храни с мравки, термити и плодове, които намира по земята или яде от дървета и шубраци. Понякога мравоядът се храни и с други инсекти, разнообразни от мравки. Също по този начин той се храни и с пчели, до момента в който се пробва да изяде меда от кошера им. За да се храни, мравоядът употребява езика си, който му оказва помощ и да хваща храната си. Езикът е затрупан със слюнка, по която полепват насекомите. Когато откри гнездо на термити, мравоядът удря по него с предните си лапи. Ударът е толкоз мощен, че стените на гнездото се счупват. Мравоядът мушва езика си в процепа сред стените и стартира да гълтам термитите от средата на гнездото.

Езикът на гигантския мравояд е дълъг към половин метър. Тъй като мравоядът няма зъби, насекомите и плодовете, които е погълнал, попадат в стомаха му несдъвкани. Мравоядът гълтам пясък и дървесни частици, защото има потребност да се оправи с по-големите инсекти, които е погълнал. На ден един мравояд може да погълне до 30 000 мравки или термити. Те не могат да излязат от устата на мравояда, когато са вкарани там благодарение на езика му. Небцето и бузите на мравояда са покрити с пипалца, които като четка смъкват от езика му всички инсекти и ги насочват към хранопровода му.

Мравоядите, които се отглеждат като домашни любимци, се хранят с прясно мляко и нарязано на ситно месо. Мравоядът гълтам млякото, като потапя езика си в него и по-късно го вкарва в устата си. Те се хранят също по този начин с твърдо сварени яйца. Когато пие мляко, мравоядът потапя езика си в течността над 100 пъти в минута. Хората, които отглеждат мравояд като домакински любим, може да го хранят и с плодове, само че би трябвало да са нарязани на доста ситно, защото в противоположен случай животното не може да се оправи със смилането им.

Любопитни обстоятелства за мравояд

Мравоядите са дейни през нощта. Те водят усамотен метод на живот. Женският мравояд може да бъде забелязан с дребното си, а мъжкият и женският се срещат единствено в размножителния интервал. Огромната космата опашка и грива на мравояда му оказват помощ да плаши враговете си. Той размахва опашката си бързо и гневно и съумява да уплаши даже едри животни с нея. При заплаха мравоядът джудже се изправя на задните си лапи, а с предните атакува врага си.

Женският мравояд ражда едно малко, което носи на гърба си, а от време на време го носи и мъжкият, само че това се случва рядко. Малкото на мравояда има същата багра като гърба на майка си и мъчно може да бъде видяно.

 Малък мравояд

Когато търси храна, мравоядът може да преплува река, с цел да се опита да открие мравуняк или гнездо на термити. Гигантският мравояд спи, като изкопава не доста дълбока дупка, ляга в нея на едната си страна, поставя главата си сред лапите и се покрива с опашката си. Мравоядите избират да спят през целия ден, само че в случай че са прекомерно гладни, могат да търсят храна и през светлата част на денонощието.

Мравоядите тамандуа имат характерна миризма, поради която са известни като горски миризливци, сходно на скунксовете. Другите типове мравояди не се отличават с прекомерно мощна миризма.

Основните врагове на мравоядите са змии, орлите, ягуарите и хората. Освен поради козината мравоядите са избивани и поради опашките си, от които се вършат въжета. Много постоянно мравоядите се отглеждат като домашни любимци, с цел да унищожават насекомите.

Първият човек, който е докарал мравояд в Западна Европа в качеството му на домакински любим, е бил световноизвестният художник Салвадор Дали. Това се е случило през 60-те години на предишния век.

Според стопаните на мравояди тези животни са доста игриви, отзивчиви и се привързват към хората. Трябва постоянно да се режат ноктите им, с цел да не наранят някой от живеещите в дома. Мравоядите, отглеждани като домашни любимци, имат потребност от кутии, където да си вършат гнездо. За развъждане в домашни условия са по-подходящи тамандуа и мравоядът-джудже, защото не заемат толкоз доста място като гигантския мравояд.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР