Мръсното море и излагането на слънце без защитен крем докарват

...
Мръсното море и излагането на слънце без защитен крем докарват
Коментари Харесай

Страшни зарази плъзнаха по плажовете, хиляди се връщат болни, с диарии, висока температура, обриви и на петна

Мръсното море и излагането на слънце без предпазен крем докарват алергии на хиляди туристи по плажовете ни. Това показава инспекция на „ Монитор “. Диарии, алергии и летен грип също морят плажуващите, като постоянно попадналите на някой вирус си го отнасят и долекуват вкъщи, като почивката им тотално се проваля, описват самите потърпевши на опашка за обзор при джипито.

Причините, с изключение на рисковите слънчеви лъчи са в това, че множеството плажове по Черноморието нямат отходни санитарни места. Изливането на фекални води в морето също предизвиква колити, обриви и диарии, изключително при по-малките туристи, чийто организъм е по-неукрепнал.

„ Върнахме се от морето, а щерка ми е цялата на петна - когато я прегледа лекар-дерматолог се разбра, че детето ми е получило алергия от мръсотията, показа 45-годишната Наталия Петрова. Басейните, изключително в по-малките хотелчета, които по-рядко се дезинфекцират, също крият опасности от обриви на къпещите се.

Бяхме на отмора по Южното Черноморие и синът ми още на първия ден в басейна направи алергия - целият тил и гърдите му се покриха със ситни пъпчици и доста го сърбеше, оплака се препатила майка.

„ Наскоро цяло семейство пристигна при мен. Вместо с загар хората се прибраха с пъпки по цялото тяло. Децата им бяха в извънредно положение. Имаха обриви по гръбчето, шията и врата. Не можеха да търпят облекла върху себе си “, изясняват медици и в Кюстендил. Причината най-вероятно е или мръсната вода, или слънцето. С акуратност не може да се каже, само че не са един или двама пострадалите.

В същото време пациенти се оплакват, че джипита лекуват морски инфекции на сляпо. Хората всеобщо се връщат от отмора с диарии, висока температура и обриви. Независимо че болестите са със сходна симптоматика, те се предизвикват от разнообразни адено-, пара- и ентеровируси, само че джипитата ги церят по един и същи метод, откри репортерска инспекция на „ Монитор “.

Личните лекари не изпращат проби за микробиологични проучвания, а системата на районните здравни инспекции беше разрушена от промени и не може да реализира цялостен мониторинг върху тези неща. Така разяснява казуса националният съветник по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Едни от тях, с изключение на с висока температура се демонстрират и с обриви по ръцете, дланите и краката, добави водещият експерт. Като изключително рискови той уточни салмонелозите и ротавирусния ентерит, вследствие на които организмът може да се обезводни доста.

54 индивида са се заразили и развили салмонела, ентероколити и колиентерити във Варна единствено за последните пет дни, демонстрира информация на районната здравна ревизия. По думите на инспекторите обаче това е единствено дребна част от инфектираните, защото за по-леките случаи персоналните лекари не изпращат биологичен материал от пациентите за микробиологични проучвания.

Подобна е картината и в Бургас. Там районната здравна ревизия е записала 27 случая с остри стомашни проблеми за по-малко от седмица. Софийската районна здравна ревизия пък е засякла 65 чревни инфекции, от които 51 са ентероколит, 4 ротавирусен ентерит, 4 салмонелози, 5 кампилобактериоза, един е казусът на йерсиниоза. Близо половината от заболелите са хора, върнали се неотдавна от морето.

При стомашно-чревни неразположения би трябвало да се внимава за обезводняване, да се приема повече вода и течности, посъветва общопрактикуващият доктор доктор Атанас Пелтеков.
Оказва се, че наред със стомашно-чревните инфекции по морето там кърлежи всеобщо хапят по плажовете. Близо 50 са ухапаните и потърсили лекарска помощ. Членестоногите попадат там от кучетата, чайките и гларусите, крият се в пясъка и инфектират отпускарите с тежки болести, сигнализираха лекари. Популацията им е повишена, защото естествените плажове рядко се дезинфекцират против членестоноги, предизвестиха медиците.

Шест са случаите на лаймска болест в София измежду столичани, които са се върнали неотдавна от море. Те са породени след захапване от кърлежи.

Кърлежът да се извади неотложно, като се внимава да не остане част от него в тялото, посъветва доктор Атанас Пелтеков. Той предложи на хората, които се съмняват, че могат да свършат това сами, да потърсят неотложно лекарска помощ.
Три нови случая на пациенти със сифилис, един с гонорея и девет с хламидийни инфекции са регистрирани през месец юни във Варна, демонстрират данните на РЗИ, представени в отчет на Националния център по публично здраве и разбори.

За благополучие няма нито един случаи на СПИН/ХИВ на фона на всичките 10 за страната. За съпоставяне през май във Варна са регистрирани само няколко души с хламидийни инфекции. Практиката на здравната ревизия в морската столица сочи, че нормално по-висок растеж на заболелите от сифилис се записва след летните месеци. Жертви стават както по-млади хора, по този начин и мъже и дами сред 40 и 50 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР