Мръсна пелена покри част от България, докато чиновниците в София

...
Мръсна пелена покри част от България, докато чиновниците в София
Коментари Харесай

Държавно безхаберие в борбата с отровния въздух

Мръсна пелена покри част от България, до момента в който служителите в София и Брюксел си приказват за тактики


Общините с настоящи стратегии измежду най-замърсените


Пелена от мощно нечист въздух покри огромна част от България, демонстрират данните от лабораториите на формалните институции у нас и в Европа, както и мониторинговата гражданска система Air.bg. Прогнозата е, че обстановката няма да се усъвършенства доникъде на седмицата.

Това се случва в дните преди държавното управление да утвърди “Националната стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в България 2018-2024 ”, написана от Световната банка против хонорар от 3 милиона лв.. В същото време страната ни е застрашена от тежки финансови наказания от Брюксел, поради безхаберието на виновните ведомства при преодоляването на казуса със повишените равнища на фините прахови частици с показател 10 (ФПЧ10), които са най-опасни за човешкото здраве и живот.

Еколози и специалисти обясниха пред “Труд ”, че страната ни е имала премного време да вземе най-адекватните ограничения в битката против мръсния въздух. Вместо това към момента сме на бюрократична фаза, в която се вършат кръгли маси и разисквания и действителни дейности на процедура липсват.

Както “Труд ” е писал в материалите си по тематиката, по време на тези диалози, в които вземат участие пратеници на Световната банка и Брюксел, българските управляващи не опазиха най-ефикасните ограничения. А те повлияят най-бързо за подобряването на качеството на въздуха у нас, когато става въпрос за битовото отопление.

Последният образец е опитът за изхвърляне на електростатичните филтри за комини от Оперативна стратегия “Околна среда ”. Според виновните институции повода е Европейска комисия – оттова не разрешавали със 111-те милиона лв. еврофинансиране общините, които имат настоящи стратегии против смога, да купуват на семействата филтри. Вместо това се изисквало оборудването на хиляди къщи с печки на пелети, които също отделят ФПЧ, слагането на климатици (много безценен вид за домакинствата), или включване към газопреносна или топлофикационна мрежа. Но доста малко обитаеми места са газифицирани, до момента в който връзването към парното няма да е с парите от Европейски Съюз, а за сметка на семействата.

Миналата седмица София показва пилотен план с филтрите за комини. В столичния квартал “Красна поляна ” бяха инсталирани 10 филтъра.

Кметът Йорданка Фандъкова, която участва на презентацията разгласи, че при започване на годината друга компания е инсталирала такова устройство в кв. “Драгалевци ”. Данните показвали, че успеваемостта на уреда е сред 75 и 80% – т.е. през комина се изхвърлят напълно малко ФПЧ. Другото преимущество е, че при монтаж на филтри хората не би трябвало да подменят старите си печки с нови и скъпи.

Въпреки това нито една от 7-те утвърдени общини за финансиране по ОПОС към този момент няма опция за пазаруване на филтри с евросредства. Останалите локални управи, които са включени в Оперативната стратегия, са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян.

Кореспондентът на “Труд ” в Монтана съобщи, че последните настоящи измервания от тази година демонстрират, че през октомври от взетите 31 проби на въздуха, 10 надвишават допустимите стойности. Близо 97% от замърсяването на въздуха в Монтана е породено от битово отопление на дърва и въглища.

Подобна е и обстановката в Пловдив, съобщи кореспондентът на вестника. Според данните от тази община през вчерашния ден качеството на въздуха там също е било неприятно.

“От началото на годината досега в Бургас превишаване е имало 52 пъти ”, заяви за “Труд ” Тонка Атанасова, началник на РИОСВ-Бургас.

На този стадий настройките на общините демонстрират, че те изрично желаят да слагат филтри на комините на семействата, тъй като това потвърдено е най-ефикасната мярка за България, която ще докара до бързо и доста усъвършенстване на въздуха. Вместо държавните управляващи да защитят пред Европейска комисия тази позиция, те се оправдават, че Брюксел не позволява и одобряват наложеното извън.

Емил Георгиев, ръководител на ПК “Екогласност ”, пред “Труд ”:


Въвеждат се безсмислени ограничения


 06-3kare “Труд ” потърси за коментар Емил Георгиев, ръководител на Политически клуб “Екогласност ”. В петък той участва на кръгла маса в Министерство на околната среда и водите, която бе финала на публичното разискване на “Националната стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в България 2018-2024 ”. Документът е направен от Световната банка против 3 милиона лв. и следва да бъде импортиран за утвърждение в Министерския съвет.

– Г-н Георгиев, наподобява поредна зима у нас хората ще дишат токсичен въздух. Къде е казусът съгласно Вас?
– Национална стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в България, направена от Световната банка, е безусловно безсмислена. Крайно време е държавните институции да дадат независимост на общините сами и по своя преценка да вкарат ограниченията, нужни за подобряването на качеството на въздуха. Нашата страна не би трябвало сляпо да извършва волята на СБ и Брюксел.

– Така ли работят българските институции – доверяват се сляпо?
– Да, а Европейски Съюз и СБ за следващ път работят на правилото “давам ви едно, а ви взимам две ”. Преди 3-4 дни, когато беше финалното публично разискване на Националната стратегия, един треторазряден служител от СБ ни обясняваше какъв брой хубави и използвани са препоръчаните от тях ограничения, които в действителност граничат с безумието. Например в зони с високо наличие на фини прахови частици с показател 10 (най-опасните за здравето и живота – б.а.), да се ограничи изцяло потреблението на дърва и въглища за битово отопление. В същото време в зоните с ниско наличие на ФПЧ10 надали не да се забрани придвижването на коли. Е, какво – военно състояние ли да въведем?

– Все отново виновните институции у нас не би трябвало ли да имат водеща роля по въпроси за ситуацията в България?
– Не мога да схвана за какво Министерството на околната среда и водите чак в този момент се сеща да взима ограничения, откакто имаме наказване от Европа, почнало преди година и половина. Как по този начин Министерство на околната среда и водите пропусна толкоз време, с цел да вземе съответни ограничения? Сега желаят от тези, които участвахме във финалното публично разискване да си кажем мнението за тактиката в границите на 2-3 дни, т.е. до сряда (утре – б.а.). Все отново имаха година и половина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР