Мозес Менделсон, дядото на известния немски композитор, в никакъв случай

...
Мозес Менделсон, дядото на известния немски композитор, в никакъв случай
Коментари Харесай

Притча: Саможертва в името на любовта

Мозес Менделсон, дядото на известния немски композитор, никога не можел да се назова красавец. Освен че бил много невисок, той имал и уродлива гърбица.

Веднъж Мозес посетил един хамбургски търговец, който имал прелестна щерка на име Фрумти. Мозес безнадеждно се влюбил в нея. На Фрумти обаче, непривлекателният му външен тип подействал отблъскващо.

Когато пристигнало време да си върви, Мозес събрал кураж и се изкачил по стълбите до стаята и, с цел да опита за финален път да поговори с нея. Тя била красива като божествено привидение, само че изпълвала сърцето му с горест, тъй като не желаела даже да го огледа. След няколко несполучливи опита да поведе диалог, Мозес срамежливо попитал:

— Вярвате ли, че женитбите се предопределят на небето?

— Да— дала отговор му тя, с взор забит в пода. — А вие?

— Аз също — споделил на собствен ред той. — Там горе, на небето, при раждането на всяко момче, Бог му оповестява, за кое момиче ще се ожени. Когато се родих, Бог уточни бъдещата ми брачна половинка, а по-късно добави: „ Но жена ти ще има гърбица. " Ужасен, аз извиках: „ О, Боже, жена с гърбица би било същинска покруса. Моля те, Господи, дай гърбицата на мен, а тя дано бъде красива. "

Тогава Фрумти вдигнала глава и го погледнала в очите, като че ли била разчувствана от някакъв от дълго време пропуснат спомен. Подала ръка на Мозес, а по-късно станала негова предана брачна половинка.

Бари и Джойс Висел

Из "Пилешка чорба за душата "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР