Мозъкът е главният и най-сложно устроен орган на нашата централна

...
Мозъкът е главният и най-сложно устроен орган на нашата централна
Коментари Харесай

Мозъкът няма рецептори за болка: 10 изненадващи факта за сивото ни вещество

Мозъкът е основният и най-сложно организиран орган на нашата централна нервна система. Ние го използваме непрестанно, само че какво в действителност знаем за него?

От епохи учените се пробват да разгадаят тайните му и през днешния ден знаем някои в действителност изумителни обстоятелства за този жизненоважен орган.

Ето и част от тях:

1. Всеки път, когато имате нова мисъл или си спомняте нещо, клетките на мозъка ви построяват нови връзки между тях.

2. Мозъкът няма рецептори за болежка. Това разрешава на хирурзите да вършат интервенции на мозъка, до момента в който пациентът е в схващане.

3.  Когато спите, мозъкът ви отделя хормон, който ви сковава. Това не разрешава на тялото да прави дейностите от вашия сън.

4. Вашият мозък е 75% вода. Затова, когато сте обезводнени, усещате зашеметяване и комплициране доста преди тялото ви да изпита физическите признаци от жаждата.

5. Замисляли ли сте се за какво прозяването е заразно? Една от аргументите е тъй като имате огледални неврони във вашия мозък. Те карат тялото ви да имитира автоматизирано дейности, които наблюдавате.

6. Информацията през нервната система тече с друга скорост според от вида неврони. Има неврони, които предават информацията с 0.5 м/сек.,  а има и такива с 120 м/сек.

7. В будно положение мозъкът ви създава сред 10 и 23 вата сила, това е задоволително да зареди електрическа крушка.

8. За да се засмеете на дадена смешка, са нужни 5 центъра от вашия мозък.

9. Големината на мозъка не е от голяма важност. Мозъкът на Алберт Айнщайн е бил с тегло по-малко от междинното за индивида.

10. Мозъкът е най-големият потребител на сила във вашето тяло. Теглото му е към 2% от тежестта на тялото, само че употребява 20% от създадената от него сила.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР