Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидатът за

...
Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидатът за
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Ще има правителство с първия мандат и кандидат за премиер Росен Желязков

„ Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е претендентът за министър председател на ГЕРБ. Ще има и лица от последните няколко държавни управления, които са посочили резултати “, съобщи пред Българска национална телевизия някогашният вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Според него ще има държавно управление с първия мандат.

„ Стратегията е да се показа държавно управление с няколко мощни фигури на ГЕРБ и някои фигури, които в последните държавни управления са правили положителни политики – Людмила Петкова на финансите, Георги Гвоздейков на превоза, Галин Цоков на образованието, Атанас Запрянов на защитата “, добави Дянков.

По думите му ще има държавно управление с първия мандат.

„ Политическа партия сега пробват да намерят себе си. Въпросът е дали държавното управление ще навакса. Ако се сформира „ безшумно “ държавно управление от специалисти, то може да продължи дълго, само че няма да свърши работа. И назад, в случай че е от амбициозни хора като Делян Добрев в енергетиката, да вземем за пример, тогава можем да гоним Плана за възобновяване и еврозоната “, добави финансистът.

Дянков счита, че 1 януари 2027 година е по-вероятна дата за влизане в еврозоната, а не 2026 година Мотивът му е, че няма цялостно политическо единодушие за приемането на еврото, а не толкоз, че не покриваме критериите за инфлацията.

Според някогашният финансов министър е доста притеснително, че тъкмо в този момент се появи казусът с спор на ползи от страна на подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров, чийто сектор е Валутният ръб и еврозоната. Както е известно Гюров излезе в отпуск до изчистване на случая с решението на Антикорупционната комисия, което значи, че може да се стигне и до правосъдни каузи.

„ Със сигурност това ще е проблем пред участието ни в еврозоната. В този миг Гюров би трябвало да води диалози във Франкфурт, а не да е в отпуск “, съобщи Дянков.

„ Неговият сектор е точно еврозоната. Той е индивидът, който би трябвало да върви и да се занимава. Проблем е за влизането в еврозоната. Управителят на Българска народна банка може да желае чуване в Народното събрание и да влезе нов подуправител. Гюров не беше квалифициран за този сектор. Него просто го няма в диалозите за еврозоната “, беше оценката на Данков за Гюров.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР