Моят дядо – Любомир, на който и аз съм кръстен,

...
Моят дядо – Любомир, на който и аз съм кръстен,
Коментари Харесай

114 години от смъртта на Кузман Шапкарев, чийто предсмъртни думи са: Мили мои, пазете българщината в Македония

„ Моят дядо – Любомир, на който и аз съм кръстен, постоянно поставяше акцент върху патриотизма и битката на Кузман Шапкарев за опазване на българщината “. Tова съобщи за БГНЕС Любомир Талев, пра-пра-внук на огромния деятел на Българското Възраждане в Македония Кузман Шапкарев.

Днес се навършват 114 години от гибелта на българския възрожденски литератор, фолклорист и изтъкнат български възрожденец Кузман Шапкарев.

Любомир Талев изясни, че спомените за Кузман Шапкарев са достигнали до него от разказите на неговия дядо – Любомир Шапкарев, който е наследник на най-малкия наследник на Кузман Шапкарев – Иван. „ Аз съм слушал доста за дядо Кузман, за живота в Македония и делото му. От дядо ми за първи път съм чул думите на Кузман Шапкарев: „ Че ние славяните в Македония, българи сме и такива желаем да си останем “, както и последните думи на смъртния му одър, които са завет към всички нас: „ Мили мои, пазете българщината в Македония “, съобщи още пра-пра-внукът, спомняйки си последните думи на възрожденеца.

Димитър Антов, общински консултант от групата на „ Патриоти за София “ също уважи паметта на Кузман Шапкарев. „ Той е един от революционерите, които се борят за Освобождението на Македония, дружно с Гоце Делчев и други национални герои. За да бъдем правилни на хората като Кузман Шапкарев, ние би трябвало да продължаваме да приказваме за това какво е Македония за нас. Македонската страна е наше дете, което се възпитава от враговете ни да ни ненавижда. Ние би трябвало да бъдем обрани в своите рецензии към македонците, по тази причина, което те са сме отговорни ние – родителите. Затова ние би трябвало да пазиме своята история, не сме съгласни с това, което сърбите приказват на Македония, даже и с съветското въздействие в РСМ, само че ние би трябвало да имаме толерантност към македонската страна, тъй като тя е наша кръв “, сподели още Димитър Антов, след което постави цветя пред паметната плоча на Кузман Шапкарев.

Кузман Шапкарев е роден в град Охрид на 1 февруари 1834 година Работи като преподавател по гръцки и български език в Струга, Охрид, Прилеп, Кукуш и Битоля, след което основава мъжката и девическата гимназия в Охрид. Шапкарев поддържа преписка с Екзархията и подкрепя напъните за изпращане на български владици в Македония. Има доста популярни творения, измежду които сборникът “Български национални умотворения ”, който съдържа 1300 песни, 280 приказки, описания на национални традиции и дрехи, и в предговора, на чиято първа част декларира че:...богатството на българските песни в Македония е неисцърпимо, а особито по селата и по-малките градове е изворът освен на песните, само че и на всекакъв тип национални умотворения, прикаски, н. п., пословици, гатанки, игри, традиции, суеверия и прочие, които вкуп очьртават народний ни обичай и живот, а най-осезателно характеризират и определяват националността на популацията, у което се намират ”. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР