Моцарт едва ли щеше да стане това, което е, ако

...
Моцарт едва ли щеше да стане това, което е, ако
Коментари Харесай

Как се отглежда гений


Моцарт надали щеше да стане това, което е, в случай че родителите му не бяха положили съответните старания. Защо тогава в днешно време на по-амбициозните родители постоянно се гледа с недобро око?

Ако някой се снабди със международна популярност, родният му дом по предписание се трансформира в място за поклонение, привличащо фенове от целия свят. За разлика обаче от безспорното самопризнание на родителските заслуги в случаите на известните деца, " елементарните " фамилии, в които на децата се отделя повече внимание, се възприемат не като позитивен образец, а като опасност за равенството на възможностите. Поддръжниците на тази теза - най-вече от левия набор - считат, че въздействието, упражнено върху децата в най-ранната им възраст, води след това до установяването на огромни разлики, които по-късно мъчно могат да се балансират. Някои деца могат да четат безпрепятствено още преди да са тръгнали на учебно заведение, до момента в който други не са в положение даже да приказват вярно. И постоянно като " проблематични " в учебно заведение се дефинират таман тези деца, които са напреднали. Ако някое е изостанало, напредналите би трябвало да го " изчакат ". Така се възпитава възприятието за общественост, способността да се съобразяваш с другите, търпението - споделят. Заради този метод обаче значително деца изпитват съществено отчаяние, демотивираща досада, изтощение поради незачитането на качествата им.

Двата типа образование

Вината за това се стоварва без ангажименти върху " свръхамбициозните " родители. Като че ли учението е нещо неприлично; нещо, което не подхожда на частното, а единствено на публичното пространство - учебното заведение. Или - не фамилията, а страната носи главната отговорност за децата, с цел да се заличат разликите, дължащи се на произхода, и да се откри тъждество на възможностите. Като освен това се премълчава, че същият този метод значи " задраскване " на скъпото, самостоятелно поощряване в фамилията, което би разрешило на някой гений да се развие още в най-ранна възраст.

Както сочат данните - децата, посещавали детска градина, по-рядко прекъсват учебно заведение и кардинално имат по-добри резултати от връстниците си, които са били възпитавани вкъщи. Същите данни обаче демонстрират, че възможностите на посещавалите детска градина да се подредят измежду най-високо платените, са по-ниски. При това за децата от фамилии с по-добри финансови и персонални благоприятни условия възпитанието отвън дома би могло да бъде даже " нездравословно ", установяват създателите на проучване, сравняващо плюсовете и минусите на двата типа образование.

1763 година: дребният Моцарт изнася концерт

Децата заслужават и времето, и напъните

В дълготраен проект времето и напъните, вложени в децата, изключително когато са дребни, постоянно се изплащат, споделя немският невробиолог Гералд Хютер. Във Англия пък педагожката Ноел Дженис-Нортън възбуди духовете със съвета си към родителите да поемат нещата в свои ръце и да управляват домашните работи. Уверението на целодневните учебни заведения, че ще облекчат родителите, се оказа заблуда, споделя Дженис-Нортън: " Учителите са претрупани, уплашени, отегчени. Те имат по 30 деца в класа и всички те си имат някакви недостатъци, за които се изисква специфичен метод ".

Факт е обаче, че на по-амбициозните родители постоянно се гледа с недобро око. Децата от " положителните " фамилии се възприемат не като образец, а като опасност за прокламираните равни шансове. Вместо да се потърсят благоприятни условия по какъв начин и по-слабите фамилии да могат да приготвят в задоволителна степен децата си за живота, което обратно на всички изказвания не е безусловно въпрос на пари, а най-много на персонален ангажимент, се насочат евтини рецензии към родителите, ангажирани повече с развиването на децата си. Само че Моцарт едва ли щеше да стане това, което е, в случай че не бяха напъните, положени от родителите му.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР