Мотивите, с които президентът Румен Радев и назначения от него

...
Мотивите, с които президентът Румен Радев и назначения от него
Коментари Харесай

Радев уволнява шеф на ДАНС при Янев само заради отпуск, сега не реагира шести ден

Мотивите, с които президентът Румен Радев и назначения от него длъжностен министър председател Стефан Янев смениха през 2021 година тогавашния началник на ДАНС Димитър Георгиев бяха оповестени от държавното управление на Николай Денков.

Мотивите на Янев са оповестени дружно с тези на Денков, с които той в края на предходната седмица изиска от президента Румен Радев да махне настоящия началник на ДАНС Пламен Тончев. Именно този началник на контраразузнаването бе назначен от президента и служебния му министър председател Стефан Янев през 2021 година

Мотивът за уволнението на Димитър Георгиев през 2021 година е пуснат отпуск с дълготрайност 123 дни, излиза наяве от оповестения документ с подписа на Стефан Янев. " Подадената молба за отпуск е проява на отвращение от господин Георгиев да извършва своите служебни отговорности и функционалности на началник на основна конструкция от системата за отбрана на националната сигурност в подтекста на вероятността да работи със служебно държавно управление ", гласят претекстовете на Стефан Янев, които тогава бяха почетени от президента Румен Радев. И той издаде декрет за уволнението на тогавашния началник на ДАНС.

Пълният текст на претекстовете на Янев до Радев вижте в атачмънта (Motivi-Yanev).

В своето искане за освобождение на Пламен Тончев като началник на контраразузнаването сегашният министър председател Николай Денков е по-изчерпателен.

Първото съображение, което показва министър-председателят е, че Тончев е позволил заместникът му Деньо Денев да разпрати до депутатите справката за машините за гласоподаване тъкмо преди вота, в която се съдържат неправилни квалификации и внушения на база непотвърдена информация. Според Денков по този начин Тончев е нарушил член 9 от Закона за ДАНС и не е упражнил надзор върху активността на организацията.

Допълнително има нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация, защото справката не е била засекретена и действително е обработвана без подредба сензитивна информация. Това съгласно мнение на ДКСИ може да заплаши ползите на България и националната сигурност.

Въпреки че тези два претекста са задоволителни за уволнението на Тончев, Денков акцентира още един. Той показва случаи, в които Тончев е нарушил законовите правила на политическа безпристрастност и в свои изявления пред Народното събрание е целял злепоставяне на някогашни министри.

Подобно на Янев и Денков показва, че Тончев демонстрира отвращение да работи с постоянно определеното държавно управление.

Вижте цялостните претекстове на Денков в атачмънта (Motivi-Denkov).

Днес министър-председателят акцентира, че президентът Румен Радев няма право да стопира уволнението на ръководителя на контраразузнавателната организация.

Държавният глава към този момент шести ден не реагира на настояването на премиера за промяна на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Прикачени файлове
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР