Мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец.

...
Мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец.
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от ...

Мотивировката е безусловно вярна - това е най-почитаният български светец. Допълнителен въпрос е до каква степен Александър Невски е светец. В последните години в историческия щемпел на Русия всеобщо се потвърждават хрумвания, че неговият честен облик по никакъв метод не е на светец. Да не приказваме за убийства, които е направил в личното си семейство. Има и много исторически податки, че е приел мюсюлманството. За нас той е инцидентен светец, той е светец-покровител на съветския император Александър Втори. Александър Невски в Русия става известен след Октомврийската гражданска война поради прословутата му фраза във кино лентата на Сергей Айзенщайн ( " Александър Невски ", 1938 г.), че който с меч пристигна при нас, от меч ще загине. Това се трансформира в мощен агитационен удар за Сталин в подготовката за Втората Световна война ", разяснява той.

 

По думите на проф. Илчев традициите би трябвало да се пазят, до момента в който имат някакво смислово значение:

" Аз се чудя светецът Александър Невски какво смислово значение има за българския народ. Реално няма ".

 

Проф. Иван Илчев, който е член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия на България и Република Северна Македония, разяснява като рационално разделянето на РСМ от Албания в преговорния развой за интеграция в Европейския съюз, като уточни, че Скопие се самоизолира и даже страната им може да се разпадне:

 

" Проблемът на Северна Македония е на север от тях. Сръбската агитация работи праволинейно в Македония. В избрани интервали там е имало и българска агитация, само че тя се прекъсва за дълги интервали, а сръбската на процедура е работила от самото начало. Голяма част от държавните ръководители на РСМ са получили образованието си в условия на Югославия ".

Историкът беше безапелационен, че Съвместната комисия не може да промени нищо, в случай че няма политическа воля.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР