МОСВ проведе днес обществено обсъждане с представители на заинтересованите страни

...
МОСВ проведе днес обществено обсъждане с представители на заинтересованите страни
Коментари Харесай

МОСВ проведе обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие


Министерство на околната среда и водите организира през днешния ден публично разискване с представители на заинтригуваните страни на измененията в Закона за биологичното многообразие (ЗБР). В полемиката, която се организира в хотел „ Рамада “ в София, участваха представители на неправителствения бранш, национално показаните работодателски организации, синдикатите, както и членове на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.

Основните нови моменти в плана бяха показани от шефа на Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ в Министерство на околната среда и водите Мирослав Калугеров. „ Този план е в цялостно сходство с разбирането на Европейска комисия за ефикасното осъществяване на природозащитното законодателство на Европейски Съюз. Европейска комисия създаде План за деяние за природата, хората и стопанската система, който сложи въпроси за по-ефективно обмисляне и използване на консервационните ограничения и по какъв начин да се усили ангажираността на районните и локални управляващи, както и на останалите заинтригувани страни в „ Натура 2000 “, тъй че да се реализира салдото сред тях “, сподели Калугеров. Според него измененията в Закон за биологичното разнообразие се постановат, тъй като до момента законодателството за мрежата или буквално преповтаря директивите, или е заимствано от законодателството за предпазените територии, което е неправилно, защото предметът и задачите на ръководство на предпазените територии и предпазените зони са разнообразни и не може да се чака, че с едни и същи принадлежности ще се реализира мечтаният резултат и за двете категории. По този метод зоните се ръководят главно посредством забрани и ограничавания. Той акцентира, че от страна на Европейска комисия неведнъж е изразявано мнение, че заповедите, във типа, в който се издават до момента, не дават отговор на условията по инструкция за признание на зоните от голяма важност за общността за специфични консервационни зони. „ Мерките за запазване би трябвало да се основават на съответните характерни за зоната цели на запазване “, сподели Мирослав Калугеров.

Основната цел на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие (ЗИДЗБР) е да се регламентира нормативно въвеждането на новия метод за ръководство на мрежата „ Натура 2000 “ в България. Чрез него ще се обезпечи процесът по създаване и използване на ограничения за възстановяване и поддържане на природозащитното положение на типовете и местообитанията, както и дейно ръководство на мрежата. Този метод планува създаване на нови структури на национално и районно равнище: народен орган за ръководство на „ Натура 2000 “; народен съвещателен съвет към министъра на околната среда и водите; органи за ръководство на районно равнище и комитети на заинтригуваните страни към органите на районно равнище.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов акцентира, че проектът за деяние на Европейска комисия за Натура 2000 неслучайно е наименуван „ за природата, хората и стопанската система “. Според него в случай че гледаме този проект единствено от гледна точна на запазване на природата, на процедура гледаме една трета от него, а в действителност неслучайно в неговото заглавие хората са поставени в средата. „ Идеята е да се търси салдото сред природата и стопанската система, тъй като единствено в търсенето на този баланс може да се реализира задоволително положително битие на хората “, съобщи министърът. С този закон сме се стремили да интегрираме локалните общности, тъй като няма нещо по-правилно от това локалната общественост да разполага с ресурса. Местните са тези, които би трябвало да имат главното право да ръководят, тъй като те носят и отговорността, а правото и отговорността би трябвало да са ръка за ръка “, съобщи министърът.

Министър Димов уточни, че в полемиката са се чули доста положителни хрумвания и благодарение на изразените мнения може да бъде усъвършенстван законът. „ Ще се опитаме да уточняваме текстовете, тъй че да може да защитим както работата на хората, които се занимават с просвета, по този начин и работата на всички останали, които по един или различен метод са свързани с ръководството на „ Натура 2000 “, увери министърът. След това планът ще бъде импортиран в Министерския съвет и Народното събрание. „ Една трета от територията на страната в действителност ще бъде ръководена по метода, който се опише в този закон. А това е доста огромен запас и локалните общности, локалният бизнес, синдикатите, общините имат право да бъдат включени в това ръководство. Надяваме се, че ще им дадем най-подходящия инструмент “, сподели министър Димов.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие и претекстовете към него са оповестени в раздел „ Обществени разисквания “ на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/zakon-za-izmenenie-i-dopulnenie-na-zakona-za-biologichnoto-raznoobrazie/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР