Москва заяви, че Молдова показала неприятелски подход към Русия, демонстрирайки

...
Москва заяви, че Молдова показала неприятелски подход към Русия, демонстрирайки
Коментари Харесай

Захарова обвини Молдова в двоен стандарт - не пуснала руски наблюдатели на вота в Гагаузия

Москва съобщи, че Молдова посочила " вражески метод " към Русия, демонстрирайки податливост към " двойни стандарти ", като е попречила присъединяване на съветски наблюдаващи в изборите за губернатор в Гагаузкия самостоятелен регион, предадоха държавните медии на страната.

" Руски представители постоянно са взели участие в наблюдението на изборите за началник на тази област. За страдание, този път на съветското посолство в Молдова не беше предоставена такава опция, за разлика от чиновниците на дипломатическите задачи на редица други страни. " - съобщи говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова.

Въпреки че поканата на интернационалните наблюдаващи на национални и локални избори в страната е въпрос на вътрешни работи, Захарова уточни, че Молдова се е заела " да се стреми да улесни достъпа на интернационалните наблюдаващи до изборни процеси, провеждани на по-ниско от национално равнище, до общинско (местно) равнище ", според споразуменията с Общността на самостоятелните страни (ОНД).

През февруари предходната година молдовският външен министър Нику Попеску съобщи в изявление за локални медии, че страната ще стартира да денонсира споразуменията с Оперативно-наблюдателно дело предвид на устрема на Кишинев към европейска интеграция, като по този метод ще прекрати присъединяване си в организацията.

Оперативно-наблюдателно дело е районна организация, основана след разпадането на Съветския съюз през 1991 година от някогашните му членове за поощряване на съдействието в региона на стопанската система, политиката и сигурността.

" Кишинев за следващ път сподели вражески метод към Русия, демонстрирайки склонността си към двойни стандарти ", счита Захарова.

Тя съобщи, че Москва чака с неспокойствие втория тур на изборите в Гагаузия и се надява, че на гласоподавателите ще бъде дадена " опция същински да изразят волята си ", като добави, че се надява новоизбраното управление на района да " продължи линията на развиване на обичайните връзки с нашата страна и съветските райони ".

Първият тур на изборите, който стартира в неделя, не излъчи претендент, който да реализира нужния брой гласове за безапелационна победа, което наложи провеждането на втори тур, плануван за 14 май.

На втория тур ще се изправят Григорий Узун, повдигнат от Социалистическата партия, ръководена от някогашния молдовски президент Игор Додон, и Евгения Гуцул, претендент на проруската партия " Шор ". /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР