Москва вероятно е била отговорна за сривовете в мобилните комуникационни

...
Москва вероятно е била отговорна за сривовете в мобилните комуникационни
Коментари Харесай

Русия може да е изпробвала средства за кибервойна срещу Латвия


Москва евентуално е била виновна за сривовете в мобилните информационни мрежи на Латвия преди съветските военни учения предишния месец, очевидно изпробвайки средствата си за хакерски атаки, обявиха чиновници от балтийските страни и НАТО въз основа на разследващи данни за маневрите, съобщи Ройтерс.

Русия е подозирана за срутва на мобилната мрежа по западното крайбрежие на Латвия в продължение на седем часа на 30 август, споделиха дипломати от НАТО и латвийски чиновници по сигурността. Според тях е допустимо да е била употребена инсталация за предизвикателство на разстройства в връзките, ориентирана от съветския балтийски анклав Калининград към Швеция, само че засегнала и Латвия.

Те подозират, че Русия е атакувала горещата линия на латвийските служби за незабавна помощ, която се е сринала за първи път на 13 септември, малко преди най-интензивния стадий от най-големите съветски военни учения от 2013 година, известни с наименованието " Запад ".

Шведското министерство на защитата сподели, че не знае за какъвто и да е опит за предизвикателство на разстройства, ориентиран към Швеция.

Сривовете са били дребни спрямо провалите, породени от хакери, които нападнаха многонационални компании, пристанища и публични услуги по света по-рано тази година.
Но разследващите данни на НАТО, показващи, че Русия е сложила кибернетичните принадлежности в центъра на ученията " Запад " и ги е употребила като нападателно средство, провокират съществено безпокойствие.

Това също по този начин е стъпка, която не всички европейски съдружници от НАТО са подготвени да подхващат, споделиха дипломати и военни чиновници. Досега алиансът акцентира, че тактиката му в кибернетичната област е с чисто защитителен темперамент.

Те също по този начин акцентират способността на Русия да прехваща или смущава цивилен мрежи " в забележителен радиус и със сравнителна лекост ", съобщи посланик от НАТО. Според него съветският софтуерен прогрес може да сътвори заплаха за връзките и радарите на НАТО.

Американският военачалник Бен Ходжис, който командва сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа, сподели, че Русия е създала " забележителен капацитет за електронна война " през последните три години.

" Много от това беше демонстрирано по време на ученията ( " Запад " ) ", съобщи той.
Ученията, които се организираха от 14 до 20 септември в Беларус, Балтийско море, Западна Русия и Калининград, също по този начин демонстрираха модернизацията на съветската войска в нов, огромен мащаб.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР