Москва смята за враждебни планове на Гърция да изпрати на

...
Москва смята за враждебни планове на Гърция да изпрати на
Коментари Харесай

Москва: Атина, това е враждебен ход!

Москва счита за враждебни проекти на Гърция да изпрати на Киев зенитно-ракетни комплекси С-300 и други съветски или руски системи за противовъздушна защита като враждебни на Русия. Това се показва в публикуван през днешния ден коментар на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

„ Напоследък гръцкото управление все по-често показва подготвеност да съобщи на Украйна основани в Крит зенитно-ракетни системи С-300 ПМУ-1, при изискване че в подмяна получи в допълнение количество американски системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “. Считаме, че провокативните проекти за доставяне на режима в Киев със С-300 и други системи за противовъздушна защита от съветски [или] руски вид са намерено враждебни към Русия. Пренебрегва се мнението на гръцките жители, 70 % от които съгласно изследвания на публичното мнение са срещу напомпването на Украйна с оръжия “, сподели дипломатът.

Според Захарова публична Атина не се тормози от обстоятелството, че изпращайки оръжие в зоната на бойните дейности, „ те стават директни съучастници на украинските неонацисти “, които по думите ѝ „ водят незаконна война против мирното цивилно население на Донбас, Запорожие и Херсонска област, в това число живеещите там голям брой етнически гърци. “

„ Налице е и цялостното равнодушие на гръцката страна към интернационалните ограничавания в региона на търговията с оръжие, които не разрешават износа на оръжие в тези райони, където това може да докара до нарушение на интернационалното филантропично право и да способства за изостряне на споровете “, акцентира тя.

Захарова напомни, че това също е жестоко нарушаване на наредбите на руско-гръцките междуправителствени съглашения за военно-техническо съдействие от 30 октомври 1995 година и за доставка на продукция с военно предопределение от 3 декември 2013 година, които недвусмислено не разрешават на Атина да реекспортира военно съоръжение, доставено от Москва, на трети страни без единодушието на Русия.

„ Нарушаването на контрактуваните отговорности неизбежно ще има последици, да не приказваме за доста намаляване на гръцкия защитителен потенциал в региона на противовъздушната защита “, продължи тя.

„ Никой не би трябвало да се съмнява, че цялото военно съоръжение, изпратено на Киев, ще бъде навреме проследено и унищожено от въоръжените сили на Руската федерация. Докато още не е късно, можете да се откажете от рисковите проекти. Още един път предизвестяваме гръцкото управление да бъде отговорно, “ съобщи Захарова.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР