Москва се опитва да дискредитира украинското правителство по много начини“,

...
Москва се опитва да дискредитира украинското правителство по много начини“,
Коментари Харесай

Столтенберг: В диалога с Русия НАТО трябва да се подготви за най-лошото

Москва „ се пробва да дискредитира украинското държавно управление по доста способи “, тъй че западният алианс „ би трябвало да се приготви за най-лошото “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сказка пред Фондация Кьорбер “ /Körber Foundation/ и Der Spiegel. По думите му, при положение на ескалация в Европа, страните от НАТО са подготвени да приведат в бойна подготвеност огромен брой военни елементи за къс интервал от време.

Отношенията сред Русия и Запада са " по-лоши от всеки път ": 100 000 съветски бойци са ситуирани покрай границата с Украйна и " освен Киев се опасява от инвазия ", написа Der Spiegel. В сказка със списанието, проведена в съдействие с фондация Körber, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери: „ Има действителна заплаха “.

Столтенберг изрази угриженост за " тежестта на обстановката ". По негово мнение, с изключение на разполагането на войски покрай границата, е доста активизирано и съветското разузнаване в Украйна. Москва " се пробва да дискредитира украинското държавно управление по разнообразни способи ", уверен е генералният секретар на НАТО.

В случай на ескалация в Европа, Северноатлантическият алианс е подготвен да приведе в бойна подготвеност огромен брой военни елементи за къс интервал от време. Въпреки това, счита Столтенберг, е належащо да продължим да разчитаме на разговора. „ Ние не желаеме да водим война, ние желаеме да я предотвратим “, акцентира генералният секретар на НАТО.

В същото време, допуска Столтенберг, военният алианс „ би трябвало да се приготви за най-лошото “. Русия е в положение да повлияе на Украйна по доста способи: да нанесе ракетен удар, да стартира хакерска атака или да провежда дребномащабни събития в Крим. „ Трябва да сме подготвени да реагираме и на други сюжети, а освен на огромна офанзивна интервенция “, отбелязва Столтенберг.

Ултиматумът на Русия към НАТО изтича тази седмица: Москва изисква, наред с другото, гаранции, че Украйна няма да бъде призната във военния съюз. Столтенберг сподели, че е подготвен да се срещне с съветската страна и да показа свои оферти. Според него " всичко " може да се разисква, само че никой " няма да прави компромис с главните правила на алианса ".

Те включват правото да пазят своите съдружници и " правото на страните на самоопределяне ". Столтенберг счита, че Русия не би трябвало да диктува на Украйна към кои съюзи да се причисли. „ Принципът за самоопределяне на народите е характерен на всяка нация “, отбелязва той. Според политика, настояванията на Русия се отнасят освен за Украйна, само че и за Швеция и Финландия.

На взаимна конференция с канцлера Олаф Шолц Столтенберг сподели, че е поканил Русия да взе участие в поредност от срещи в границите на Съвета Русия-НАТО. Партньорите от НАТО са подготвени да внесат съответни оферти, означи норвежецът.

По негово мнение, предмет на договарянията може да бъде понижаване на рисковете по време на военни дейности, по-голяма бистрота и възстановяване на информационните канали. Освен това той загатна контрола на въоръженията, разоръжаването и „ украинския спор “ като спомагателни тематики.

По въпроса за общата позиция на страните от НАТО Столтенберг сподели, че в алианс от 30 членки постоянно има различия. „ Това не е уязвимост, това е мощ – стига всички да сме съгласни да се пазиме един различен “, сподели Столтенберг в изявление за Körber Foundation и Der Spiegel.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР