Москва предложи на Вашингтон възможността да "спаси" Договора за стратегическите

...
Москва предложи на Вашингтон възможността да "спаси" Договора за стратегическите
Коментари Харесай

Русия е готова да преговаря със САЩ за “Кинжал”

Москва предложи на Вашингтон опцията да "спаси " Договора за стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3) - последното съглашение, към момента неразбито от Щатите по ракетно-ядреното въоръжение.

Русия е подготвена да приказва за включването на най-новото „ супер-оръжие” в контракта, да вземем за пример, хиперзвуковия комплекс “Кинжал”. Какво в отговор може да изиска Москва от американците?

Русия е подготвена да разиска опцията за включване на хиперзвуковия комплекс "Кинжал " и подводния дрон с нуклеарен мотор "Посейдон " в предстоящ Договор за понижаване на настъпателните оръжия. Това съобщи в петък заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

„ Имаме отворена позиция по въпроса с “Кинжал”, “Буревестник” и “Посейдон” и сме подготвени да обсъдим тези тематики, само че в необятния подтекст на разговора за стратегическата непоклатимост, написа "Поглед инфо ".

Това значи, че ние от своя страна ще повдигаме въпроси към Съединени американски щати, които ни интересуват”, добави Рябков. Той означи, че има „ доста такива въпроси “.

Заместник-министърът на външните работи загатна и ракетната система с шахтно базиране “Сармат”, и хиперзвуковата ракетна система "Авангард ". Според него тези нови системи ще бъдат включени в бъдещия контракт, в случай че документът остане годен все още на въвеждане на тези системи в дежурство.

По-рано съветският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е подготвена да удължи СТАРТ-3, който изтича през февруари 2021 година, без никакви условия.

В края на ноември Рябков подсети на американските сътрудници, че Русия е подготвена да предложи на Съединени американски щати удължение на СТАРТ-3 за петгодишен или по-кратък интервал, в случай че Съединени американски щати не са подготвени за петгодишен контракт.

Но в това време заместник-министърът на външните работи съобщи, че Вашингтон към момента не е направил нито една крачка към разискването на контракта, макар че срокът на СТАРТ-3 изтича по-късно повече от две години.

СТАРТ-3 остава единственото ядрено-ракетно съглашение сред Съединените щати и Русия, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от Договора за унищожаване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО).

Междувременно, съгласно Рябков, от американска страна „ в допълнение към лозунгите и опитите за оклеветяване на съветската политика “, в Русия не се вижда нищо. Позицията на Вашингтон по отношение на ориста на последното нуклеарно съглашение с Москва наподобява много спорна.

Например, неотдавна в Пентагона беше маркирано, че сега СТАРТ-3 не подхожда с интереса за по-широко съглашение с Русия и Китай.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп неведнъж декларира, че желае вместо СТАРТ-3 да подписа „ огромно съглашение “ за надзор на оръжията с Москва, Пекин „ и евентуално с някой различен. “

В същото време обаче заместник-ръководителят на Пентагона по политическите въпроси Джон Руд съобщи, че е прибързано да се приказва за завършек на СТАРТ-3.

Като се има поради неразбираемата позиция на Вашингтон, Москва допуска, че СТАРТ-3 ще претърпи същата орис като ДРСМО. Това мнение изрази ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

Но макар предизвестията на разузнаването, Министерството на външните работи направи крачка към Съединените щати - по този метод човек може да вземе изказването на Рябков за готовността му да разисква каквито и да било ограничавания върху „ Кинжал “ и „ Посейдон “.

Според специалисти това би трябвало да се схваща като покана за съществено наддаване за удължаването на контракта СТАРТ-3, признат през 2010 година: Москва е подготвена да разшири контракта до най-новите разработки – до упоменатия „ Кинжал “, за който светът разбра едвам предходната година от речта на Владимир Путин.

Но Русия чака реципрочни стъпки от Съединени американски щати.

Член-кореспондентът на Академията за военни науки Александър Бартош счита, че съветското управление изхожда от изцяло естествено предпочитание да предотврати нов кръг на конкуренция във въоръжението. "Ето за какво Владимир Путин разгласи, че сме подготвени да подновим СТАРТ-3 без никакви условия ", счита Бартош.

Според специалиста към момента не е ясно дали системите „ Кинжал “ и „ Посейдон “ ще бъдат включени в обновения контракт, само че защото попадат в категорията на настъпателните оръжия, точно тези системи провокират безпокойствие измежду американците.

„ Съединени американски щати също разполагат с много необятен набор от офанзивни оръжия, които пораждат въпроси. Говорим за системи за противовъздушна защита и противоракетна защита.

Например, крилати ракети за пускови установки Mk-41, които могат да бъдат сложени в контейнери на системи за противоракетна защита, ситуирани в Полша и Румъния.

Те са конфигурирани и на военни кораби, които във всеки миг могат да влязат в зоната, осигурявайки достъпа на морски крилати ракети до доста обекти на територията на Русия “, акцентира Бартош.

Възможен отговор на Съединени американски щати на сходно съветско предложение е дефиниран от военния специалист Павел Фелгенхауер.

„ Да, Москва има вяра, че американските системи за противоракетна защита могат да се смятат за настъпателни оръжия, само че такива системи принадлежат на ДРСМО, а не на СТАРТ-3.

В същото време, от позиция на Вашингтон, имаме нови типове оръжия, които не попадат под никакъв контракт. Например „ Посейдон “ може да се смята за стратегически вид оръжие “, счита Фелгенхауер.

„ Що се отнася до вероятните ограничения за ответен огън от страна на американците: всички техни стратегически оръжия са към този момент упоменати в контракта за СТАРТ-3, те не са излезли с нищо ново.

Но има някакво несъгласие: американците споделят, че изцяло съблюдават квотите за броя на бойните глави, а нашите не са съгласни с това. Вярно е, че този въпрос визира използването на актуалното съглашение, а не неговото разширение “, продължава специалистът.

Американците в действителност упорстват да обсъдят включването на системите "Кинжал " и "Посейдон " в новия контракт, означи Фелгенхауер. „ От наша страна готовността за разискване на тези въпроси наподобява като отстъпка, само че не основна.

А да обещаеш, както се споделя, не значи да се ожениш. Тоест, не е несъмнено, че Москва ще се съгласи на включването на тези системи в новия СТАРТ “, прибавя специалистът. „ Но можете да говорите за това, изключително в случай че такива договаряния способстват за разширението или развиването на ново съглашение. Това е дипломатическа маневра “, счита източникът.

Удължаването на настоящия контракт СТАРТ-3 единствено по себе си е официално нещо, счита Фелгенхауер. „ За задачата утвърждението не е належащо, договорът просто се удължава за пет години. Ще има волята на президентите и съответната замяна на ноти “, акцентира събеседникът.

Но припомняме, че Вашингтон от ден на ден приказва за ново съглашение с огромен брой участници, относително казано, за СТАРТ-4. „ Но в случай че изобщо става въпрос за промени или нов контракт, ще се наложи одобрение на съглашението в Сената на Съединени американски щати. “

Но като се има поради вътрешната политическа обстановка в Щатите, това е извънредно проблематично, даже нереалистично “, изяснява Фелгенхауер. Подобно мнение за вероятностите на СТАРТ-4 споделя и Александър Бартош.

Той означи, че е мъчно да се планува нещо заради нестабилната обстановка в Съединени американски щати, защото предизборната акция е в разгара си там и равнището на опълчване на политиката на администрацията на Доналд Тръмп е доста високо.

„ Трябва да изчакаме сигурно. В Съединени американски щати има доста нерешени проблеми, които могат да извърнат обстановката в връзките сред Русия и Съединени американски щати по разнообразни способи “, означи специалистът.

Той обаче добави, че консултациите биха били потребни както за Москва, по този начин и за Вашингтон. „ Сега би трябвало да стартираме договаряния и да обсъдим този проблем, с цел да забележим какво предлагаме и какво оферират американците “, заключва Бартош.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР