Москва обмисля план за действие в случай, че европейски контрагенти

...
Москва обмисля план за действие в случай, че европейски контрагенти
Коментари Харесай

Смут в Кремъл - обмислят план в случай, че европейски контрагенти се откажат от руския газ?

Москва обмисля проект за деяние при положение, че европейски контрагенти се откажат от договорите за доставка на газ с Русия, съобщи пред публицисти във вторник Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Руската федерация, представен от ТАСС.

" Разбира се ", отговори представителят на Кремъл на въпроса дали се обмисля обстановка, при която, наред с други неща, европейските страни се откажат от договорите за доставка на газ след прекосяване на заплащането за съветския газ в рубли.

" Компаниите би трябвало да схванат, че против своята валута - евро, за долари, могат да купуват рубли и да заплащат за газа с рубли. Тоест де факто нищо не се трансформира на процедура. Това е директива от президента (на Руската федерация), а до 31 март се пресмятат всички разновидности ", сподели Песков.

Русия създава скица за заплащане на газ в рубли, която ще бъде разбираема и осъществима, сподели Песков.

Говорителят на Кремъл напомни инструкцията на президента Владимир Путин до 31 март да се внесе предложение за образуване на разплащането в рубли за доставки на газ от Руската федерация от така наречен " вражески страни ". " Сега се създават всички варианти, тъй че тази система да е елементарна, разбираема, транспарантна и осъществима за уважавани европейски и интернационалните купувачи ", сподели Песков.

" Русия беше, е, остава и има намерение да остане благонадежден снабдител на енергийни запаси и Русия е заинтригувана да продава своя газ ", акцентира той.

" И ние не просто сме заинтригувани, ние сме уверени, че предлагаме най-хубавия газ на пазара във връзка с ритъма на доставките, във връзка с цената и във връзка с надеждността. Няма по-добър от съветския газ. Всички други варианти са по-лоши. Това е действителност ", сподели Песков.

Същевременно той означи, че Русия няма да доставя газ гратис. " Никой няма да доставя газ гратис, това е просто невероятно, а той може да се заплаща единствено в рубли ", сподели Песков.

" (Чуждите) компании би трябвало да схванат променените пазарни условия и безусловно променената обстановка, която в действителност породи в изискванията на икономическата война, водена против Руската федерация ", добави той.

Припомняме, че на 22 март президентът на Русия изясни, че откакто разплащанията на Русия с " неприятелските страни " преминат в рубли, задграничните консуматори би трябвало да могат да правят нужните интервенции. Държавният глава акцентира, че бъдещите промени в газовите контракти с " неприятелските страни " ще се отразят единствено на валутата на заплащане - тя ще бъде изменена на съветската рубла. " Моля държавното управление да издаде съответната инструкция на " Газпром " за изменение на съществуващите контракти. В същото време на всички задгранични консуматори би трябвало да се даде опция да правят нужните интервенции ", подреди Путин.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз няма да разреши Русия да изнудва блока, употребявайки енергоносителите и бе взето решение Европейска комисия да договаря централизирано с " Газпром " за доставка на газ до страните от общността, което се чака да докара до понижаване на цената на газа.

Засега не излиза наяве по какъв начин тъкмо " Газпром " ще промени валутата на заплащане, откакто тя е закрепена в договорите с съветския газов колос. Много страни, в това число и България обявиха, че нямат желание да заплащат за доставения газ в рубли.

Групата от седемте огромни стопански системи (Г-7) се споразумяха да отхвърлят настояването на Москва да заплащат за съветския природен газ в рубли, осведоми Асошиейтед прес. Това съобщи и немският енергиен министър Робърт Хабек в понеделник.

Хабек съобщи, че " заплащането в рубли не е задоволително и ние ще настояваме засегнатите компании да не следват настояването на съветския президент Владимир Путин ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР