Москва е в състояние да унищожи света, и то няколко

...
Москва е в състояние да унищожи света, и то няколко
Коментари Харесай

Какво е ядреното въоръжение на Русия и защо имат три ядрени куфарчета?

Москва е в положение да унищожи света, и то няколко пъти

Президентът Владимир Путин предизвести през днешния ден Запада, че Русия е готова механически за нуклеарна война и в случай че Съединени американски щати изпратят войски в Украйна, това ще бъде тълкувано като основна ескалация на войната.

Ето главните обстоятелства за съветския нуклеарен боеприпас.

Русия, която наследи нуклеарните оръжия на Съветския съюз, разполага с най-голяма наличност на нуклеарни бойни глави в света. Според Федерацията на американските учени (ФАУ) Путин има разполагаем към 5580 нуклеарни бойни глави, написа Българска телеграфна агенция.

Около 1200 от тях са извадени от употреба, само че значително са в редовност, а към 4380 са на склад и са подготвени за изстрелване от стратегически системи с огромен обхват и от тактически нуклеарни установки с по-малък обхват, гласят данните на ФАУ.

От складираните бойни глави 1710 стратегически нуклеарни бойни глави са ситуирани, както следва: с към 870 от тях са въоръжени наземни балистични ракети, към 640 са сложени на балистични ракети за изстрелване от подводници, а евентуално 200 са разпределени в самолетни бази за тежки бомбардировачи, сочи бюлетинът на ФАУ.

Тези цифри значат, че Москва е в положение да унищожи света, и то няколко пъти.

По време на Студената война Съветският съюз доближи връхна точка в производството на нуклеарни бойни глави – към 40 000, а пикът на Съединени американски щати беше към 30 000.

Публикуваната през 2020 година нуклеарна теория на Русия показва изискванията, при които съветският президент би обмислил потреблението на нуклеарни оръжия: най-много в отговор на нахлуване, при което са употребявани нуклеарни оръжия или други оръжия за всеобщо заличаване, или при потреблението на стандартни оръжия против Русия, " когато самото битие на страната е застрашено ".

През 2022 година Съединени американски щати оповестиха в своя Преглед на нуклеарното разположение на силите, че Русия и Китай усилват и осъвременяват нуклеарния си потенциал и че методът на Вашингтон ще се основава на надзор върху оръжията, с цел да се избегне скъпоструваща конкуренция във въоръжаването.

" Докато заявките за нуклеарна мощност и словесните закани на Русия будят огромно безпокойствие, съветският нуклеарен боеприпас и обвързваните с него дейности не са се трансформирали доста спрямо нашата оценка от предходната година, като не броим настоящата рационализация ", се споделя в разбора на съветското въоръжение, изработен от ФАУ.

" Все отново в бъдеще броят на нуклеарните глави, които са на въоръжение в съветските сили със стратегическо предопределение, може да се увеличи, като се има поради, че ракетите с по една нуклеарна бойна глава биват заменяни с ракети с по няколко бойни глави ", демонстрира проучването на американските учени, предава trud.bg.

Путин сподели, че Русия ще обмисли осъществяването на тествания на нуклеарно оръжие, в случай че Съединени американски щати го създадат.

Миналата година той подписа закон за анулация на съветската ратификация на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО). Постсъветска Русия не е правила нуклеарни опити. Откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 година единствено няколко страни са провеждали тествания на нуклеарно оръжие съгласно данните на Асоциация за надзор върху оръжията: последното тестване на Съединени американски щати е от 1992 година, на Китай и Франция – от 1996 година, на Индия и Пакистан – от 1998 година, а на Северна Корея – от 2017 година.  Изпитание на нуклеарно оръжие в Съветския съюз за последно е имало през 1990 година.

Договорът за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити беше подписан от Русия през 1996 година, а утвърден – през 2000 година. Съединени американски щати също го подписаха през 1996 година, само че към момента не са го утвърдили.

Руският президент е този, който взима крайното решение за потребление на нуклеарно оръжие от Русия.

Така нареченото нуклеарно куфарче, или " Чегет " (по името на връх Чегет в Кавказ) е непрекъснато у президента на Русия. Смята се, че такива куфарчета имат също съветският министър на защитата, понастоящем Сергей Шойгу, и началникът на генералния щаб на съветската войска – пост, заеман сега от Валерий Герасимов.

По създание куфарчето е средство за връзка, което свързва президента с неговото висше военно управление, а оттова – с ракетните войски, чрез строго секретна електронна система за ръководство и надзор, наречена " Казбек ". Тя пък поддържа друга система, наречена " Кавказ ".

През 2019 година съветският ефирен канал " Звезда " излъчи фрагменти на едно от нуклеарните куфарчета на Русия (поне по този начин разгласи телевизията), снабдено с величествен брой бутони. В бранша от клавиатурата, наименуван " Команди ", се виждат два бутона – бял за " Стартиране " и червен за " Отмяна ". Според " Звезда " куфарчето се задейства със специфична флашка.

Ако Русия сметне, че е застрашена от нахлуване със стратегическо нуклеарно оръжие, президентът издава по линия на връзката сред куфарчетата директна заповед за изстрелване до командването на генералния щаб и до аварийните командни пунктове, които държат нуклеарните кодове. Подобни заповеди доближават бързо посредством разнообразни информационни системи до подразделенията на стратегическите ракетни войски, които по-късно изстрелват ракети към Съединени американски щати и Европа.

При дефинитивно удостоверение за нуклеарно нахлуване Путин може да задейства системата от последна инстанция " Периметър ", наричана в Съединени американски щати " Ръката на мъртвеца ": в действителност компютри вземат решение по кое време ще бъде Денят на Страшния съд. Контролна ракета би означавала заповед за нуклеарни удари, осъществявани от целия голям нуклеарен боеприпас на Русия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР