Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския

...
Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския
Коментари Харесай

Руски правозащитник беше осъден на 2 и половина години затвор

Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на съветския правозащитник Олег Орлов по обвиняване в дискредитиране на въоръжените сили.

70-годишният Орлов беше един от водачите на правозащитната група " Мемориал " в продължение на над 20 години. " Мемориал " стана съносител на Нобеловата премия за мир през 2022 година, година откакто Русия я забрани и разпусна.   

В момента на изговаряне на присъдата Орлов намигна на брачната половинка си Татяна и ѝ сподели " Таня, ти ми даде обещание ". Изглежда, че искаше от нея да не плаче, осведоми Българска телеграфна агенция.

Десетки поддръжници на Орлов пристигнаха в съда, с цел да изразят един от последните критици на Кремъл, който не е зад решетките или в заточение в чужбина. В последните си думи Орлов осъди " задушаването на свободата " в Русия и " влизането на съветски войски в Украйна ".

" Не се разкайвам за нищо и не скърбя за нищо ", съобщи още той.

Освен това Орлов дефинира като " ликвидиране " гибелта на опозиционния водач Алексей Навални, починал в затвор в Арктика на 16 февруари.

Осъденият прикани поддръжниците на съветската съпротива " да не губят храброст ".

На предходен развой през октомври предходната година Олег Орлов беше приет за отговорен в дискредитиране на съветските въоръжени сили и му беше наложена санкция, доста снизходителна присъда за съветската правосъдна система. Това беше поисканото от прокуратурата наказване, само че по-късно обвиняването промени позицията си и апелира решението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР