Московчани пътуват всеки ден в метрото и понякога не забелязват

...
Московчани пътуват всеки ден в метрото и понякога не забелязват
Коментари Харесай

10-те най-красиви мозайки от Московското метро

Московчани пътуват всеки ден в метрото и от време на време не виждат хубостта на „ най-големия под земята музей в света “.

Междувременно таваните и стените на станциите и вестибюлите крият невероятни творби на приложното изкуство.

Обещайте да бъдете внимателни докато разглеждате цялата тази хубост в Московското метро – забързаната навалица може просто да ви „ събори “.
Библиотека „ В.И. Ленин “


Legion Media

На една от първите станции на столичното метро на името на Ленин е изложен голям портрет на водача на Революцията. Станцията е открита през 1935 година, само че мозаечната глава се появява едва 30 години по-късно, изпълнена от художника Григорий Опришко.
„ Белоруская “


Константин Кокошкин/Global Look Press

Още една работа на Опришко – 12 мозаечни панела на сводовете на „ Белоруская “ на кръговата линия. Всяка изобразява подиуми от живота на беларусите, един от народите на Съюз на съветските социалистически републики. През 1951 година художникът и екипът от архитект-проектанти получават най-високата премия за дизайн на станцията – Сталинската премия.

В една от мозайките – „ Везачка “ – в началото е включен портрет на Сталин, само че по време на развенчаването на култа към личността му той е сменен с ордена „ Червено знаме на труда “ (сърп и чук). Образът на Сталин е отстранен освен отсам – по-долу ще приказваме и за други случаи.
„ Маяковская “


Legion Media

Това е една от най-красивите станции. Фоайето е декорирано през 1938 година от мозайки на известния художник-соцреалист Александър Дейнека. В плафоните на централните куполи има 34 панела. Цикълът се назовава „ Денят на руското небе “ и изобразява това, което руския човек вижда, в случай че огледа към небето: самолети над Кремъл, плувци, скачащи във водата, парашутисти и други подиуми, тествани от руската идеология.
„ Новокузнецкая “


Николай Галкин/TASS

Струва си да преминете три станции на юг по зелената линия и можете да се възхитите на друга серия мозайки на Дейнека от 1941 година. Тези осемточкови панели също дават усещане, че в метрото пасажерът, който вдигне глава нагоре, ще види непосредствено небето. Сюжетите са от „ Деня на земята на препоръките “: машиностроене, авиация, церемониал на спортистите и триумфът на индустриализацията.
„ Новослободская “


Legion Media

Станцията е като баснословен подводен свят. В страничните арки има светещи мозайки от цветно стъкло. Между другото, стъклописът е изработен в Рига от същото стъкло, което е употребявано за католическите катедрали, съгласно скиците на руския художник Павел Корин. Те изобразяват причудливи растения и звезди, както и представители на разнообразни специалности – учени, художници, музиканти.



Александър Шчербак/TASS

Корин също конструира панел от шмалта в края на залата с надпис „ Мир в света “. Над майката с дете преди е имало медальон с портрета на Сталин, само че при Хрушчов Корин е заставен да поправя панелите – и сега на мястото на Сталин са изобразени гълъбите на мира.
„ Комсомолская “


Николй Галкин/TASS

Павел Корин работи и по станция „ Комсомолская “ на кръговата линия. Станцията е открита през 1952 година и е стратегически значима: тя обслужва пасажери от три московски жп гари едновременно, тъй че е замислена като парадна. Мозайките тук изобразяват патриотични подиуми от съветската история: князе, генерали и други национални герои.
„ Чеховская “


Николй Галкин/TASS

Изчакайте, до момента в който влакът тръгне – по стените има мозайки от 17 типа цветни минерали от Русия – от лазурит до яспис. Сюжетите от творбите на Антон Чехов са направени по техниката на флорентинската мозайка от художниците Петър и Людмила Шорчев.

На входа е изобразен профилът на писателя.
„ Бауманская “


Архивна фотография, Андрей Никериче/Агенция „ Москва “

Тази станция е отдадена на героизма на руския народ през Втората международна война. Вътре през 1945 година на стената е изложено алено знаме с профилите на Сталин и Ленин. През 1963 година профилът на Сталин е отстранен и Ленин стартира да гледа в противоположната посока.

Подходът към ескалаторите от входа е декориран с мозайка от майолика „ Слава на Съветската войска “. Според легендата художникът Исаак Рабинович скрива три православни кръста в мозайката.
„ Добрининская “


Архивна фотография

В горната част на ескалатора на станцията има мозаечен триптих, който демонстрира проява със флагове и транспаранти. По време на откриването на станцията през 1950 година на знамето е имало и портрет на Сталин, само че след 1961 година, времето на първия галактически полет, портретът на лидера е сменен с облика на Юрий Гагарин.



Николй Галкин/TASS

Вътре на станцията имало и барелеф, изобразяващ Сталин, само че през 60-те години на предишния век той е демонтиран и е инсталирана мозайката, направена от шмалт – „ Утро на галактическата епоха “, също отдадена на космоса.
„ Трубная “


Татяна Подойницина/Sputnik

Новите метростанции са изпълнени с съвременен дизайн, само че някои са стилизирани като първокласно декорирани станции от епохата на Сталин. Такава е станция „ Трубная “. Тя е открита през 2007 година, само че има гранит, мрамор и лампи в жанр aр нуво. Основната атракция са мозаечните витражи, изобразяващи съветските градове, дело на Зураб Церетели.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР