Мощно земетресение с магнитуд 7,4 бе регистрирано в северния Тих

...
Мощно земетресение с магнитуд 7,4 бе регистрирано в северния Тих
Коментари Харесай

Силно земетресение с магнитуд 7,4 удари в северния Пасифик

Мощно земетресение с магнитуд 7,4 бе записано в северния Тих океан, сред Алеутските острови и съветския полуостров Камчатка, заяви Геофизическият институт на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

Земният трус удари в 1 ч. и 34 мин. във вторник (23.34 ч. по Гринуич в понеделник), на към 200 км от град Николское, на остров Беринг, до полуостров Камчатка. Епицентърът е бил западно от Ату, най-западния и максимален остров от групата Алеутски острови на Аляска.
Първоначално бе обявено, че трусът е бил с магнитуд 7,7. Той е бил на дребна дълбочина - към 10 км под морското дъно, само че надалеч от континентите.

Тихоокеанският център за цунами заяви, че е допустимо да зародят талази цунами до крайбрежия на към 300 км от епицентъра. Малко евентуално е цунами да стигне до източния бряг на Камчатка.

Трусът бе последван от няколко вторични труса, някои от които с магнитуд 5.

Американският център за предизвестие за цунами в Тихия океан заяви, че е допустимо да зародят талази цунами до крайбрежия на 300 км от епицентъра на земетресението, само че е малко евентуално те да стигнат до източния бряг на Камчатка, който е на 310 км от епицентъра.

ТАСС заяви, че заплаха от цунами е оповестена в село Николское на остров Беринг, както и на северните Курилски острови, само че вълните няма да са по-високи от половин метър. Според представител на Камчатския филиал на Геофизическата работа на Руската академия на науките трусът със мощ 7 е блъснал в региона на Алеутските острови, на дълбочина 30 км под морското дъно. Според Сахалинския център за цунами трусът е бил с магнитуд 7,7.

По-късно бе анулирано предизвестието за заплаха от цунами.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР