Мощно земетресение от над 8 по скалата на Рихтер беше

...
Мощно земетресение от над 8 по скалата на Рихтер беше
Коментари Харесай

Мощно земетресение в Мексико взе жертви, връхлита ги и цунами

Мощно земетресение от над 8 по скалата на Рихтер беше записано в Мексико в 23:49 ч. локално време (7:49 ч. българско време), оповестиха международните организации. Нанесени са съществени материални вреди, към този момент стартира да постъпва и информация за жертви.

В прилежаща Гватемала трусът е усетен със мощ 7,3 по Рихтер. Последвала е и серия от вторични земетресения, най-силните от които са 6,1 и 5,8 по Рихтер.

Издадено беше предизвестие за цунами по крайбрежията на Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас и Еквадор. Междувременно стана ясно, че до крайбрежията на Мексико доближиха талази цунами от по 0,7 м.

Най-малко трима души са починали при мощното земетресение в Мексико тази заран, заяви Би Би Си. Две от жертвите са починали в мексиканския град Чиапас, а минимум още един – в прилежаща Гватемала.

Земетресението е усетено мощно в столицата Мексико и някои квартали са останали без ток. Жители на столицата са избягали на улиците, откакто трусът разклати постройките, добавя Ройтерс.

 1972863

Според Европейския сеизмологичен институт то е било със мощ 8,0 по скалата на Рихтер, само че Националната сеизмологична работа на Мексико ревизира първичните си данни и увеличи степента му до 8,4 по Рихтер.

ACTUALIZACIÓN DE MAGNITUD: SISMO Magnitud 8.4 Loc. 137 km al SUROESTE de TONALA, CHIS 07/09/17 23:49:20 Lat 14.95 Lon -94.27 Pf 19 km
— Sismologico Nacional (@SismologicoMX) September 8, 2017
Франс прес и Асошиейтед прес оповестяват за земетресение с прелиминарен магнитуд от 8 по Рихтер, записано в Тихия океан до южното крайбрежие на Мексико, заяви Геофизическият институт на Съединени американски щати.

Епицентърът е бил на 123 км югозападно от мексиканския град Пихихияпан, на дълбочина 33 км, прецизира Ройтерс. Според АП епицентърът на труса е бил в Тихия океан, край крайбрежията на щата Чиапас – на 196 км южно от столицата на щата Тукстла Гутиерес, а огнището - на дълбочина 19 км.



Президентът Енрике Пеня Нието заяви, че са задействани протоколите за отбрана на популацията.

Se encuentran activos los protocolos de Protección Civil, incluyendo el Comité Nacional de Emergencias, ante sismo de 8.0 de intensidad.
— Enrique Peña Nieto (@EPN) September 8, 2017
Това е едно от най-силните трусове в страната след разрушителния трус от от 8,1 през 1985 година, напомнят локални медии.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР