Мощни експлозии разтърсиха района на АЕЦ Запорожие“ в нощта срещу

...
Мощни експлозии разтърсиха района на АЕЦ Запорожие“ в нощта срещу
Коментари Харесай

Мощни експлозии разтърсиха района на АЕЦ „Запорожие“

Мощни детонации раздрусаха региона на АЕЦ " Запорожие “ в нощта против неделя, което още един път акцентира незабавната нужда от основаване на зона за физическа и нуклеарна сигурност към оборудването. Това акцентира генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси, предава Укринформ, базирайки се известие, оповестено на формалната интернет страница на организацията, оповестява организация " Фокус ".

" Експертите на МААЕ, които са в ЗАЕЦ , рапортуваха на централата на Агенцията, че сутринта, локално време, са прозвучали над дузина детонации както наоколо до най-голямата атомна електроцентрала в Европа, по този начин и на площадката на централата. Екипът на МААЕ също може да заключи за част от детонациите от вредите по нейните прозорци ", се споделя в отчета.

Позовавайки се на информация, предоставена от управлението на централата, екипът на МААЕ заяви, че някои здания, системи и съоръжение са развалени, само че тези вреди " не са сериозни за нуклеарната сигурност и сигурност ".

Няма данни за потърпевши. Експертите на МААЕ са в стеснен контакт с управлението на централата и ще продължат да правят оценка и рапортуват за обстановката.

" Новините от нашия екип през вчерашния ден и тази заран са извънредно тревожни. Имаше детонации на площадката на тази значима атомна централа, което е безусловно неприемливо. Който и да стои зад това, това би трябвало да спре неотложно. Както съм казвал доста пъти преди: това е игра с огъня ", акцентира генералният шеф на МААЕ.

Той повтори апела си Украйна и Русия да се спогодят и във допустимо най-скоро време да вкарат нуклеарна зона и зона за сигурност към АЕЦ-а. Според Гроси през последните месеци той е провел интензивни съвещания с украинската и съветската страна за основаването на такава зона, само че към този момент без резултат. " Няма да се откажа, до момента в който тази зона не стане действителност. Както демонстрират дълготрайните обстрели, тя е нужна повече от всеки път ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР