Мощна е силата на познанието и културата, особено в днешния

...
Мощна е силата на познанието и културата, особено в днешния
Коментари Харесай

Йотова в ЮНЕСКО: Образованието и културата ни обединяват в свят на омраза, разделение и конфликти

„ Мощна е силата на познанието и културата, изключително в днешния свят на ненавист, разделяне, войни те ни сплотяват и чертаят пътя напред. Аз съм горда, че числя се на българския народ, роден от просветата и културата, които трансфораха България в духовна империя. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства гостите на концерт-спектакъла на български реализатори „ Живот в розово “, който се състоя в Париж в централата на ЮНЕСКО – организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета . Спектакълът, отдаден на 60 години от загубата на световноизвестната певица Едит Пиаф, бе част от честванията под патронажа на Илияна Йотова за 30-годишнината от пълноправното участие на България в Международната организация на Франкофонията.

С концерта под патронажа на вицепрезидента, на вицепремиера и министъра на външните работи и на френската Национална комисия за ЮНЕСКО се означиха и 40 години от вписването на първите четири български обекта в листата на международното завещание на ЮНЕСКО и 20 години от приемането на Конвенцията за нематериално културно завещание.

В приветствието си Илияна Йотова дефинира като един от най-сериозните избори в демократичната история на България присъединението й към Международната организация на Франкофонията.

„ Горда съм, че България е първата славянска страна, която се причисли към организацията и способства за разширението на политическото и районното измерение на Франкофонията “ , съобщи вицепрезидентът. Тя акцентира своята увереност в силата на франкофонската общественост – пространство освен на общ език, а на първо място на споделени хрумвания, на общи публични и политически цели, на общи полезности като мир, народна власт, взаимност, отбрана на човешките права.

„ В размирния свят през днешния ден гласът на организацията и на всички, които споделяме тези полезности, би трябвало да се чува още по-силно “ , акцентира вицепрезидентът.

По думите й франкофонската общественост оказва помощ да се намерят съидейници за смели хрумвания и дела .

„ Най-важната идея за мен е да построяваме знаещи младежи, персони с сериозен взор към света, отворени към другите култури. Именно културата, която образува нашата еднаквост, е тази и която ни свързва най-силно. Затова избрахме да посветим този концерт на 60-годишнината от загубата на признака на Франция Едит Пиаф, да почетем врабчето с неземния глас, което принадлежи на целия свят “ , съобщи Илияна Йотова.

„ Най-ценното богатство, което ни остави Пиаф, е нейната житейска философия „ Не, не скърбя за нищо “, означи вицепрезидентът.

Йотова приключи приветствието си с думи на философа Цветан Тодоров , прекарал по-голямата част от живота си във Франция.

„ Вярвам в тая обичайната полезност, която е образованието “, споделяше той.

„ Силно обръщение, върху което си коства да се замислим “ , прикани вицепрезидентът.

Спектакълът „ Живот в розово “ – дело на Вера Шандел и Ангел Заберски трио под сценографията на Марияна Арсенова, беше признат с необятно утвърждение от публиката, измежду която бяха и наследници на Едит Пиаф. Помощник генералният шеф на ЮНЕСКО Антони Оеменг-Боама също насочи одобрение към присъстващите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР