Мощите на Св. Св. Кирил и Методий вече са в

...
Мощите на Св. Св. Кирил и Методий вече са в
Коментари Харесай

Мощите на Св. Св. Кирил и Методий са в Гигинския манастир

Мощите на Св. Св. Кирил и Методий към този момент са в Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала " Св. Неделя ". Те ще пренощуват в светата обител, а на следващия ден с литийно шествие ще бъдат импортирани в столичния храм, където миряните ще могат да се поколнят пред тях.

Мощите на Светите братя идват за пръв път в България, счита се, че за пръв път стъпват и на славянска - православна земя.

През 80-те години на предишния век те са върнати от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Игуменът на манастира Архимандрит Вартоломей съпровожда мощите, които идват у нас по покана на Негово светейшество Патриарх Неофит.

" Ще имаме опция в продължение на 48 часа да се поклоним достоверно на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и това са две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски. А тук, в средата има и една, въпреки и дребна парченце от Светия животворящ кръст Господен. Това, което сме ние през днешния ден - в този момент в действителност стартира точно с делото на тези двама Солунски братя и за нас е велика берекет и наслада, че можем да ги посрещнем тези свети мощи. За пръв път излизат отвън Гърция след тяхното възвръщане и за първата православна и славянска страна е България, което е значимо и алегорично ", сподели Архимандрит Никанор, свещеник на Гиниския манастир " Св. Св. Козма и Дамян ". 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР