Моряшкият синдикат зае позиция в защита на приватизацията на БМФ

...
Моряшкият синдикат зае позиция в защита на приватизацията на БМФ
Коментари Харесай

Моряшкият синдикат адвокатства на Домусчиев в спора с Валери Симеонов

Моряшкият профсъюз зае позиция в отбрана на приватизацията на БМФ от предприемачите Домусчиеви и упрекна в непросветеност вицепремиера Валери Симеонов, който през вчерашния ден се разгласи за повреждане на договорката за параходството с „ КЕЙ ДЖИ МАРИТАЙМ ШИПИНГ “ АД от 2008 година

Според профсъюза водачът на НФСБ се изказал емоционално и създавал неправилна визия за следствията от приватизацията на БМФ. От организацията декларират, че при продължителната рецесия в корабоплаването, в случай че параходството е било останало държавно, то в този момент нямало да съществува, щяло да е банкрутирало и работните места щели да са нула. 

" След приватизацията бяха подхванати ограничения за излекуване на компанията в изискванията на невиждана и невиждана по дълбочина рецесия и най-ниските в историята на корабоплаването равнища на фрахтовия пазар. Старите кораби се подменяха с нови по-модерни и ефикасни. Средната възраст на корабите от 29 години беше понижена на по-малко от 10 години. Държавата продаде 70 % от БМФ за 440 милиона лв., а цената на активите и корабите единствено три месеца след приватизацията понижа 10 пъти заради международната рецесия в корабоплаването. Девет години след приватизацията бе издигнат и закупен един цялостен нов флот на стойност 570 милиона и предстоят инвестиция от още над 200 милиона през тази и идната година /корабите към този момент са контрактувани и се строят/ ", декларират от синдиката.

От организацията укоряват, че в това време страната не е осигурила даже една стотинка за вложения макар, че има 30 % дял в БМФ.

" В резултат от „ неприятната “ приватизация и след „ нарязаните “ кораби, действителната цена на каузи на страната е повишен ", показват от Моряшкия профсъюз.

Ето и още от декларацията им:

Какви работни места без нови кораби щеше да има? Трябва ли да продължава употребата на корабите над 30-35 години, което е рисково за живота и здравето на моряците и никой не желае да ги наеме?! Благодарение на вложенията, обезпечени от новият притежател, след приватизацията са обезпечени сигурни и безвредни работни места на модерни и конкурентни на пазара кораби.

За моряшки профсъюз най-важно е нашите членове, българските моряци, да имат несъмнено, на европейско равнище възнаграждение и постоянно да получават възнагражденията си. Благодарение на Параходство БМФ хиляди български моряци имат обезпечена опция за безвредна и добре заплатена работа, като минимална заплата е над 1400 $ на месец, което е в пъти повече от междинната за страната. Какво да се каже за капитаните основните механици, които получават над 8000 $ на месец.

Проблемът на моряците в международен мащаб е нередовното погашение на възнагражденията. В БМФ след приватизацията няма нито един случай или ден на закъснение на моряшките заплати, според Колективният трудов контракт, подписан сред Моряшки профсъюз и Параходство БМФ. Този Колективният трудов контракт подсигурява условия на наемане на българските моряци на равнището на международните стандарти и даже заплащането е на по-високо равнище от условията на ITF.

Моряшки профсъюз заявява, че няма по добре контролирани трудово-правни връзки, по сигурни, безвредни и добре платени работни места в България. Българските моряци в този момент могат да работят на нови, модерни и сигурни кораби и това нямаше да е допустимо без новия притежател.

Ако господин Валери Симеонов твърди, че има проблем с приватизацията на БМФ това значи, че би трябвало да бъдат развалени всички приватизационни покупко-продажби в страната и още веднъж всичко да стане още веднъж държавна благосъстоятелност. Това ли желаеме? Ние сме срещу.

Приватизацията на Параходство БМФ е един от дребното образци за сполучлива такава. Новите притежатели осигуриха големи вложения, оптимално вероятния брой работни места, качествени и сигурни, съвършен Колективен трудов контракт, положително и навременно възнаграждение за българските моряци. Това не е ли задачата на всяка приватизация? Не е ли по този начин господин Симеонов?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР